Somalisk familie kastes ut fra Norge etter seks år

Utlendingsdirektoratet hevder de har opplysninger på sosiale medier, som gjør at familien ikke fortjener rett til oppholdstillatelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter seks år i Vesterålen er den somaliske familien godt integrert.

Tobarnsmoren Bushro Jama fra Somalia fullfører videregående skole, og ektemannen har full jobb.

De har begge oppholds- og arbeidstillatelse i Norge, men for noen uker siden kom sjokkbeskjeden.

– Varsel om vedtak om tilbakekalling av permanent oppholdstillatelse. Jeg ble sjokkert da jeg fikk papiret. Jeg leste og tenkte: Hæ? Må vi forlate Norge om tre uker?, sier Jama, til TV 2.

– Løgn
Utenriksdirektoratet mener Bushro har løyet om hvor i Somalia hun kommer fra.

I sitt avslag skriver UDI blant annet at ytringer på Facebook-profilen har avslørt at hun ikke snakker sant.

Jama hevder at dette er feil.

UDI kan ikke kommentere familiens pågående sak, men bekrefter at sosiale medier er et viktig arbeidsverktøy for å vurdere asylsøkernes identitet og troverdighet.

– Det stemmer at vi bruker Facebook som en av flere kilder for å vurdere om søkeren snakker troverdig. Dette er det mange land som bruker nå, sier direktør i Asylavdelingen i UDI, Hanne Gjendal, til TV 2.

Kjemper for Bushro
På Stokmarknes i Nordland, har utkastelsen ført til et voldsomt engasjement, hvor flere innbyggere har godt i fakkeltog med tilrop om at familien må få bli i Norge.

– Sosiale medier er jo offentlige kilder. Så vi mener at det er noe vi absolutt kan bruke i en helhetsvurdering i forhold til når vi vurderer hvem en person faktisk er.

Nå kjemper Bushros rektor for at familien ikke skal sendes ut av landet.

– Det blir så forferdelig at det finnes ikke sterke nok ord for det. Jeg har tru på at fornuften seirer, sier Åse Jakobsen, rektor ved Hadsel videregående skole, til TV 2.