Her står Stephen Bannon sammen med Trumps kampanjeleder Kellyanne Conway på valgnatten. 
Her står Stephen Bannon sammen med Trumps kampanjeleder Kellyanne Conway på valgnatten.  Foto: Chip Somodevilla

Trumps rådgiver beskrives som antisemitt, rasist og homofob

Påtroppende president Donald Trumps valg av Stephen Bannon som sin nærmeste rådgiver møter både kritikk og frykt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stephen Bannon har vært styreformann og redaktør for nettstedet Breitbart inntil for kort tid siden. Nettstedet assosieres med «hvit identitet», motstand mot andre kulturer, og til «forsvar for vestlige verdier», skriver nyhetsbyrået AP.

Ekstreme holdninger

Overskrifter på nettstedet domineres av ekstremt konservative og kontroversielle holdninger. Blant annet har de tatt til orde for at mennesker av ulike raser i perioder bør leve separat.

«Ved å velge Bannon, har Trump installert Hvit nasjonalisme i Det hvite hus», skriver Jamelle Bouie, som er politisk korrespondent i slate.com.

Breibart omtaler feminister som dårlige koneemner, krasse og generelt lite hyggelige å ha rundt seg. De har også skrevet at det er sannsynlig at unge muslimer i vesten sympatiserer med ekstremister.

– Ville ikke at døtrene skulle gå på skole med jøder

Bannons ekskone, Mary Louise Piccard, har ifølge AP fortalt at eksmannen har uttrykte frykt for jøder da de skulle velge skoler for tvillingdøtrene sine.

– Han ville ikke at jentene våre skulle gå på skole med jøder, har hun fortalt.

Bannon har på sin side benektet disse påstandene.

Bannon har også vært pådriver for å spre teorier om at det finnes et globalt konspiratorisk nettverk mellom politikere, finans- og bank-ledere og medietopper for å undertrykke det hardtarbeidende folket.

Nettstedet vokste seg stort med Bannon i spissen. Det har blitt et av de mest leste nyhetsnettstedene i de mest konservative delene av den engelskspråklige verden.

Omtales som bølle

«Som redaktør har Bannon vært ansett som en særdeles utilnærmelig og bøllete type som mange av de ansatte i Breibart var redd for», skriver Ben Shapiro som jobbet for Bannon i Breibart.

Den jødiske organisasjonen Anti-Defamation League (ADL) overvåker ekstremistmiljøer, og beskriver Breitbart som en løst sammensatt gruppe av hvite nasjonalister, antisemitter og rasister.

– Dette er en trist dag, heter det i en uttalelse fra den jødiske organisasjonen, sier ADL-leder Jonathan Greenblatt.

– Vi ber påtroppende president Trump om å utpeke og nominere amerikanere som forplikter seg overfor alle landets innbyggeres velferd og som kan være et eksempel på pluralismen og toleransen som har gjort vårt land stort, sier Greenblatt.

Ber Trump gjøre om valget

Southern Poverty Law Centre, en ideell organisasjon bestående av advokater som overvåker ekstremistgrupper, ber Trump gjøre om på utnevnelsen.

Breibart har selvsagt også omtalt kritikken mot Bannon. De kaller det taperne på venstresidens paranoide og hysteriske etter å ha mistet Det hvite hus.