Forsvarsministeren: – Vi må ha et godt forhold til Donald Trump

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier vi må forholde oss til at amerikanerne har valgt sin president, og at de kollektive sikkerhetsgarantiene i Nato gjelder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tror ikke Donald Trump som president vil påvirke norsk forsvarspolitikk.

– Vi har fortsatt til gode å se hvilket program han legger som president, det får vi sannsynligvis vite mer om i de kommende ukene og månedene. Men vi ønsker å fortsette et nært og godt samarbeid med USA, som vi alltid har hatt gjennom skiftende presidenter og skiftende politikk, sier forsvarsministeren til TV 2.

– Det er viktig for Norge og det er viktig for Nato.

Ikke overrasket

Trump har i valgkampen gjort et stort poeng av at europeiske land må ta en større del av regningen for den kollektive sikkerheten.

Søreide er ikke overrasket over uttalelsene som kom i valgkampen.

– Det Donald Trump sier har utallige amerikanske politikere sagt i flere tiår. Hillary Clinton har vært minst like klar på det punktet, nemlig at Europa må ta et større ansvar for Natos forsvarsevne og eget forsvar.

Langtidsplan

Den nye langtidsplanen for forsvaret behandles i Stortinget tirsdag, etter at regjeringen og Arbeiderpartiet ble enige om et forlik.

– Med den nye langtidsplanen tar vi et større ansvar. Vi har fått usedvanlig god tilbakemelding i Nato og blant våre allierte på langtidsplanen og de investeringene vi gjør der, sier Søreide.

Flertallet på stortinget går inn for å kjøpe fire nye ubåter. Valget står mellom franske eller tyske. Det skal også investeres i nye overvåkingsfly og USA ønsker at Norge skal kjøpe P-8 Poseidon som etterfølger av dagens Orion.

– Hvilke innspill har dere fått fra amerikanerne når det gjelder kjøp av nye overvåkingsfly?

– Dette er en norsk beslutning, ut fra hva vi trenger. Og jeg mener det er helt avgjørende for Norge, med så store maritime ansvarsområder og et stort ansvar på vegne av Nato, at vi også har denne kapasiteten i fremtiden.