Norsk sperm redder fransk biff

Norsk landbruk selger oksesæd for 350 millioner kroner i året.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Franskmenn har begynt å kjøpe tilbake egne husdyrgener fra Norge.

Norskprodusert oksesæd av rasene Limousine og Charollay, i tillegg til vår egen tradisjonelle rase Norsk Rødt Fe, er etterspurt over hele verden.

Årlig selger avlsorganisasjonen Geno sperm for over 350 millioner kroner; 1,2 millioner doser.

Landbruksministeren: – Eventyrlig

Landbruksminister Jon Georg Dale var mandag på besøk hos Geno og kjøttfeorganisasjonen TYS anlegg på Store Ree og Staur Gård i Stange. Han er overbevist om at hensynet til dyrevelferd og godt avlsarbeid over flere tiår nå begynnr å gi internasjonale resultater.

– Det er jo eventyrlig. Norsk avlsarbeid ligger langt fremme. Det gir norsk landbruk et konkurransefortrinn, både gjennom at vi kan være mer effektive i egen produksjon og at vi eksporterer norsk genmateriale, sier landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) til TV 2.

Ett sprang gir nok sæd til mellom tusen og femtenhundre doser til kyr i over 30 land.

– Det er relativt effektivt, sier landbruksministeren.

Fra avlsorganisasjonen Genos anlegg, som på Store Ree i Stange, selges oksesperm for over 350 millioner kroner i året.

Frankrike kjøper tilbake egne gener

Og Norge eksporterer ikke bare tradisjonelt Norsk Rødt Fe. Nå har franskmennene begynt å kjøpe sine franske gener tilbake til sine egne raser – fra Norge.

– Vi er jo stolte over at vi eksporterer sperm av Limousine og Charolay. Det er jo som å eksportere champagne til Frankrike og Whisky til Skottland vet du, sier sier Leif Helge Kongshaug, styreleder i kjøttfeorganisasjonen TYR.

– Dette viser jo det beste av norsk landbruk. Systematikk over tid. Registreringer og en enorm avlsframgang og flinke bønder som jobber med det i det daglige. Det gjør at dette er ett av mange eksportprodukt som kan ta seg opp for norsk jordbruksproduksjon i åra framover, sier landbruksministeren.