FALSKE KRIGSKJØRETØY: Ved hjelp av utstillingsdukker og trekjøretøy har Islamsk Stat forsøkt å avlede bombe- og jagerfly.
FALSKE KRIGSKJØRETØY: Ved hjelp av utstillingsdukker og trekjøretøy har Islamsk Stat forsøkt å avlede bombe- og jagerfly. Foto: REUTERS.

Avslørt: Slik forsøkte IS å lure jagerflyene

Terrororganisasjonen Islamsk Stat har snekret sine egne «stridsvogner».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

IS er under hardt press i Irak og Syria og har tatt i bruk nye metoder for å unngå bombeangrep fra det USA-ledede flyangrepet mot sine baser.

Forrige uke fant den irakiske hæren en rekke falske krigskjøretøyer laget av tre, og utstillingsdukker med skjegg i en IS-treningsleir nord for Mosul, Islamsk Stats viktigste by.

På nært hold ligner modellene leketøy, men på avstand kan de se ut som virkelige biler.

– Da troppene våre tok seg inn i områdene vi skulle frigjøre, brukte IS stridsvogner og kjøretøy laget av tre for å forvirre militærflyene, sier oberstløytnant Abbas al-Azaji til nyhetsbyrået Reuters.

FALSKE KRIGSKJØRETØY: Ved hjelp av utstillingsdukker og trekjøretøy har Islamsk Stat forsøkt å avlede bombe- og jagerfly.
FALSKE KRIGSKJØRETØY: Ved hjelp av utstillingsdukker og trekjøretøy har Islamsk Stat forsøkt å avlede bombe- og jagerfly. Foto: REUTERS/ Ari Jalal

Det er uklart hvor effektive de falske militærkjøretøyene har vært i å hindre luftangrepene som har vært helt avgjørende for at irakiske styrker har kunnet ta over tidligere IS-kontrollerte områder, melder Reuters.

– Det er faktisk ikke så problematisk som mange av de andre tingene vi har sett, som å sette fyr på svovelanlegg og oljebrønner sør for Mosul, sier den amerikanske obersten John Dorrian, som sier til Reuters at man har registrert bruk av slike «lokkekjøretøy» i lengre tid.

Mosul ernærmest omringet og irakiske styrker kjemper akkurat nå mot IS-krigere for å ta over byen.

Mandag havnet TV 2s team ved reporter Fredrik Græsvik og fotograf Aage Aune mitt i dramaet da det som trolig var IS-snikskyttere åpnet ild mot teamet midt i en direktesending på TV 2 Nyhetskanalen.

Her blir TV 2s team beskutt i Mosul