LETER ETTER SVAR: Soldater står vakt ved flyvraket etter styrten i 2010 hvor Polens tidligere president og en rekke tjenestemenn omkom. Nå skal flere av de omkomne graves opp i jakten på nye svar i saken. 
LETER ETTER SVAR: Soldater står vakt ved flyvraket etter styrten i 2010 hvor Polens tidligere president og en rekke tjenestemenn omkom. Nå skal flere av de omkomne graves opp i jakten på nye svar i saken.  Foto: Natalia Kolesnikova/AFP

Polen graver opp lik for å undersøke flyulykke på nytt

Levningene etter landets tidligere president Lech Kaczynski og over 80 andre graves opp i et forsøk på å finne nye svar på hvorfor flyet hans styrtet i Russland i 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke høytstående tjenestemenn og politikere var blant de 96 menneskene som mistet livet da flyet styrtet ved Smolensk vest i Russland 10. april 2010.

Ifølge polske medier skal levningene etter 83 av ofrene undersøkes på nytt, og mandag startet det hele med at Kaczynski og hans kone Maria skulle graves opp.

Undersøkelsen er ventet å ta to måneder. Målet er både å sjekke ofrenes identitet, samt å lete etter spor etter eksplosiver.

Pårørende til 17 av de døde mener imidlertid at det både er «hjerteløst og grusomt» å grave levningene opp igjen og har protestert på avgjørelsen.

– Oppgravingen er en slags jakt på nye spor som kan bevise den absurde teorien om at president Lech Kaczynski ble drept, sier journalisten Pawel Deresz, som mistet sin kone, en parlamentariker, i styrten.

Den daværende liberale regjeringen konkluderte med at flyet styrtet som følge av dårlig vær og feil begått både av de polske flygerne og de russiske flygelederne. (©NTB)