usas nye førstedame:

Drømmer om å bli den «nye» Jackie Kennedy

Melania Trump vil følge i Kennedys fotspor, men må passe seg for å ikke distansere seg for mye fra det amerikanske folket, advarer forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar inntar Melania Trump (46) Det hvite hus sammen med ektemannen og USAs neste president Donald Trump (70). Den tidligere fotomodellen forventes å kaste et positivt lys på sin omstridte ektemann, men det er likevel svært lite man vet om den kommende førstedamen.

– Hun fremstår som en veldig privat person, konstaterer lektor Inger H. Dalsgaard som forsker på amerikanske førstedamer ved Aarhus Universitet.

Den «nye» Kennedy

Under valgkampen fikk Melania Trump kanskje mest oppmerksomhet etter beskyldninger om å ha plagiert Michelle Obama i en tale. Men Dalsgaard tror det amerikanske folket vil gi den slovenske 46-åringen en ny sjanse.

– Hvordan blir hun som førstedame?

– Hun har selv sagt tidligere at den førstedamen hun ser på som en rollemodell er Jacqueline Kennedy. Og jeg tror også folk forventer at hun blir en stilig kone, og at hun vil fremstå nesten adelig. Det var det Kennedy gjorde – en rik kvinne med flotte klær, sier Dalsgaard til TV 2 Nyhetskanalen.

FORBILDE: Melania Trump (t.h) ser på den tidligere førstedamen Jacqueline Kennedy som en rollemodell.
FORBILDE: Melania Trump (t.h) ser på den tidligere førstedamen Jacqueline Kennedy som en rollemodell. Foto: Scanpix (montasje).

Jacqueline «Jackie» Kennedy var kona til den 35. amerikanske presidenten John F. Kennedy, og var svært populær som førstedame. Hun regnes også som et stilikon for første halvdel av 1960-tallet.

Sliter med populariteten

Melania Trump har på meningsmålinger blitt kåret til den minst populære førstedamen siden Hillary Clinton. At hun overtar rollen som førstedame etter den svært populære Michelle Obama gjør det nok heller ikke noe lettere.

– Det som kan tale imot henne er hvis hun fremstår som litt for fjern fra det amerikanske folk. Men noen vil kanskje tilgi henne at hun fremstår så rik som hun egentlig er.

– Hvordan skal hun vinne folkets tillit?

– Hun har jo på meningsmålinger vært en av de minst populære, kommende førstedamer. Så hun har mye å innhente i forhold til popularitet. For å gjøre dette er det nok best å følge den linjen hun har lagt - være tilbakeholden, stille og en tradisjonell førstedame.

I offentligheten har Melania Trump selv fremhevet sin rolle som fulltidsmor for den ti år gamle sønnen Barron. Hun har også sagt at hun som førstedame vil engasjere seg i kampen mot mobbing i sosiale medier.