Her blir Fredrik Græsvik forsøkt skutt av skarpskyttere i Mosul

Det ble høydramatisk da TV 2s team i Mosul måtte løpe i dekning da de rapporterte direkte på Nyhetskanalen mandag morgen.

TV 2s utenriksreporter Fredrik Græsvik og fotograf Aage Aune befinner seg i Mosul i Irak sammen med de irakiske spesialstyrkene.

Midt under en direkterapportering på TV 2 Nyhetskanalen mandag morgen, opplevde de å bli beskutt og måtte løpe i dekning bak en pansret bil.

– Det er stor grunn til å tro at vi var målet, og at det var en skarpskytter fra IS som stod bak, forteller Græsvik.

I videoen øverst i saken kan du se hvordan skuddene treffer bakken rett ved siden av Græsvik.

Utenriksreporteren har vært i Mosul ved flere anledninger etter at de irakiske spesialstyrkene tok opp kampen mot IS i Mosul i oktober. Han er kjent med lyden av både flyangrep, eksplosjoner, veibomber, skuddutvekslinger og skapskyttere. Denne gangen ble de målet for sistnevnte.

– Vi er godt vant til lyden av skudd, men det er forskjell på skuddene. Når vi hører en kneppende lyd, så er det skudd som blir avfyrt, men hvis vi hører en hvislende lyd, så er det kuler som passerer deg. Det er dårlig nytt og da er det bare å komme seg raskt i sikkerhet. Jeg hørte bare lyden, men fikk ikke med meg at en kule traff bakken ved føttene mine. Vi stod nok litt for lenge ute i åpent lende, så nå holder vi oss bak bilene.

I DEKNING: Her har utenriksreporter Fredrik Græsvik søkt dekning bak en pansret bil, mens han fortsetter direkterapporteringen fra Mosul.
I DEKNING: Her har utenriksreporter Fredrik Græsvik søkt dekning bak en pansret bil, mens han fortsetter direkterapporteringen fra Mosul. Foto: Aage Aune / TV 2

Ikke redd

Græsvik forklarer at han ble oppskaket, men ikke redd.

– Vi er vant til dette og er godt trente. I en sånn situasjon hvor skarpskyttere står bak, så er faren over så lenge du kommer deg raskt i sikkerhet. Det gjorde vi denne gangen og da er det ingen grunn til å bli redd når adrenalinet er ute av kroppen.

Han innrømmer at det oppleves som ubehagelig å befinne seg i et så utsatt område, men han er opptatt av å presisere at de er svært forsiktige og at de er godt trent på ulike situasjoner og førstehjelp.

– Det er viktig å være her og oppleve situasjonen slik den er, helt autentisk. Vi kan ikke formidle disse spente kampene og de siviles situasjon hvis ikke vi har vært her på nært hold. Det gjør at vi er svært utsatt, men det er en kalkulert risiko å rapportere fra slike områder.

TV 2s team befinner seg cirka tre kilometer fra IS sin base i Mosul. Græsvik forteller at de ikke kommer til å bevege seg nærmere enn det de var i dag og at de vil dra fra stedet før det blir mørkt. De må stadig koordinere med de irakiske styrkene før de kan bevege seg videre.

– Dette var nære på

Nyhets- og sportsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther, sier at teamet i Mosul trekker seg bort fra det utsatte området.

– Dette var nære på. Det er en grunn til å at vi har skuddsikker vest og hjelm, men snikskyttere er alltid en ubehagelig risiko, som har rammet mange journalister. Vi trekker oss nå tilbake, sier Årsæther og legger til:

– Fredrik og Aage er to av de mest erfarne vi har. Nå følger vi opp og følger de rutinene vi har for slike hendelser. Det er uhyre viktig og vesentlig å dokumentere det som nå foregår i kampene mot IS, men sikkerhet er enda viktigere. Vårt team så ikke kulene selv, men bildene viser jo at dette var nære på.

Svensk fotograf skutt og såret

For tre uker siden ble Paul Hansen, en svensk fotograf fra Dagens Nyheter, skutt og såret.

To kuler traff Hansen, én i hjelmen og én i ryggen. Fotografen hadde skuddsikker vest, men kulen gikk gjennom vesten og inn i ryggen. Han ble operert i Arbil samme dag og har det etter forholdene bra.

– Jeg vil takke produsentene som laget verneutstyret, sa Hansen til avisen sin.

Hendelsen skjedde om lag 25 kilometer fra Mosul.