Trump, her på scenen på Liberty University i januar i ¨år, sier han vil ha høyesterettsdommere som er mot abort og for våpen. 
Trump, her på scenen på Liberty University i januar i ¨år, sier han vil ha høyesterettsdommere som er mot abort og for våpen.  Foto: Steve Helber/AP Photo

Trump usikker på Clinton-fengsling: – Jeg vil ikke skade dem, de er bra folk

Den nyvalgte presidenten snakker om valgløftene sine i sitt første tv-intervju etter valgseieren onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med CBS-programmet 60 Minutes, ble Donald Trump stilt til veggs på flere av valgløftene hans.

Trump fikk spørsmål om han kom til å sette en spesialanklager på epostsaken rundt Hillary Clinton. Han har tidligere sagt at hun hadde vært i fengsel hvis han hadde vært president. I intervjuet modererer han seg noe.

– Hun gjorde noen stygge ting. Jeg vil ikke skade dem. De er gode folk, jeg vil ikke skade dem, og jeg vil gi deg et veldig bra og endelig svar neste gang vi gjør 60 Minutes sammen, sier Trump.

Mot abort

Den nyvalgte presidenten sier til 60 Minutes at han vil oppnevne høyesterettsdommere som er mot selvbestemt abort og mot strengere våpenlovgivning i USA.

– Hør, her er hva som kommer til å skje. Jeg skal – jeg er mot abort. Dommerne kommer til å være mot abort, sier Trump til 60 Minutes.

Retten til selvbestemt abort ble avgjort i amerikansk høyesterett ved domsavsigelsen som kalles Roe mot Wade fra 1973.

Det er ventet at Roe mot Wade-dommen vil bli omgjort under en ny høyesterettsdommer.

– Hvis den noensinne blir omgjort, må saken gå tilbake til delstatene, sier Trump.

– Men noen kvinner vil ikke kunne ta abort?

– De må gå til en annen stat. Vi må se hva som skjer. Det er en lang vei å gå.

Likekjønnet ekteskap har Trump derimot ingen problem med.

For våpen

I lys av de mange skyteepisodene som har rammet USA, har debatten rundt våpenlovgivningen hatt sterk innflytelse i amerikansk politikk. Hillary Clinton sa at hun ville ha strengere våpenlover i landet, men Trump har gjennom valgkampen forsvart det andre grunnlovstillegget, som er loven som sier at amerikanere har retten til å bære skytevåpen.

Trump fremgår med sin lovnad om å ikke omgjøre loven.

– Alle snakker om det andre grunnlovstillegget, og de prøver å kutte det opp og forandre det. De (dommerne) skal være for det andre grunnlovstillegget.

TV 2 har tidligere omtalt at han kommer til å bygge muren på grensen mellom USA og Mexico, men at han er tilfreds med at deler av den kan være gjerder.

I tillegg sier Trump at han ikke vil motta lønn som president. Lønnen er på 400.000 dollar årlig, hvilket tilsvarer 3,4 millioner kroner.