VENNER: Donald Trump og Nigel Farage smilte bredt i Trump Tower lørdag da Brexit-generalen besøkte ham. 
VENNER: Donald Trump og Nigel Farage smilte bredt i Trump Tower lørdag da Brexit-generalen besøkte ham. 

Trump valgte Brexit-general som første europeiske gjest

USAs nye president valgte å møte Nigel Farage som den første politikeren fra Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Europeiske topp-politikere har høflig gratulert Donald Trump med valget som USAs neste president.

Men det ble hverken Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande eller Storbritannias statsminister Theresa May som fikk æren av å møte ham først.

Lørdag gjestet nemlig Brexit-general Nigel Farage (52) den famøse skyskraperen til milliardæren som i januar overtar Det hvite hus.

– Vi er bare turister, ropte en smilende Farage idet han ble ført inn i Trump Tower på Manhattan.

Lederen av det høyrepopulistiske partiet UK Independence Party (UKIP) kom ens ærend over Atlanteren for å være første politiker fra Europa som kunne lykkeønske Trump personlig med valgseieren.

– Det var en stor ære å møte Donald Trump. Han var avslappet og full av gode ideer. Jeg er sikker på at han blir en god president. Hans støtte til samarbeidet mellom Storbritannia og USA er veldig sterkt. Dette er en mann vi kan forhandle med, skriver Farage på sin Facebook-side hvor han har lagt ut et bilde av ham og Trump foran en gullforgylt heisdør.

Ydmykende for Theresa May

Farage legger til at han er spesielt glad over at Trump skal hente frem en gammel byste av Winston Churchill som skal plasseres på kontoret i Det hvite hus.

Møtet mellom Trump og Farage vil bli sett på som ydmykende for Storbritannias statsminister Theresa May, skriver nyhetsbyrået AFP.

Den britiske regjeringen avviser imidlertid at Farage skal ha noen rolle som mellomledd mellom den britiske og amerikanske regjering.

Kaller Brexit en stor seier

Under valgkampen har Trump flere ganger understreket at han støtter britenes utmelding av EU, noe han har kalt en stor seier.

I juni reiste han til Skottland for å kunngjøre et ønske om et tettere samarbeid med Storbritannia og vise sin støtte til landets utmelding av EU.

– Man ser det overalt i Europa hvor folk ønsker å få tilbake landegrensene. Jeg tror folk ser en parallel. Mange snakker om det, ikke bare i Storbritannia. Folk vil ha landet sitt tilbake, de ønsker større selvstendighet, sa Trump da han skulle kommentere Brexit den gang.

– De nyter hverandres selskap

Farage og Trump tilbragte en time sammen i Trump Tower lørdag, heter det i en pressemelding fra UKIP.

– Jeg tror de nyter hverandres selskap hvor de hadde sjansen til å snakke om frihet og seire, og hva det betyr for hele verden, sier Kellyanne Conway, Trumps kampanjeleder til CNN.

Etter Brexit kunngjorde Farage at han trakk seg som leder for UKIP, og partiet leter nå etter en ny leder. Han er imidlertid fremdeles medlem i EU-parlamentet hvor han er en av de mest prominente medlemmer av den EU-kritiske fløyen.

Michael Moore vil stoppe Trump

Lørdag besøkte også den kjente filmskaperen Michael Moore Trump Tower. Med kamera på slep tok han seg inn for å få snakke med Donald Trump.

Demonstranter hadde samlet seg utenfor, mens den nye presidenten var i leiligheten sin.

Moore tok seg inn tårnet og sendte direkte via mobiltelefonen sin, men ble etter hvert stoppet av Secret Service.

– Donald Trump er ikke legitimt valgt som president, og vi må forhindre at han blir tatt i ed i januar, fortalte Moore til sine seere.

På femte døgnet fortsatte demonstrasjonene i flere byer i USA. Titusenvis av mennesker var ute i gatene i protest mot Trumps seier i presidentvalget.

Protestene fant sted i store byer som New York, Washington, og Chicago.