VENNSKAP: Petter Nyquist og Svein Stang fikk et nært vennskap etter at Petter bodde 52 dager på gata i Oslo.
VENNSKAP: Petter Nyquist og Svein Stang fikk et nært vennskap etter at Petter bodde 52 dager på gata i Oslo. Foto: Poppe, Cornelius

To år siden «Petter uteligger» flyttet ut på gata: Én spesiell hendelse glemmer han aldri

– 24 timer etter at jeg dro hjemmefra hadde jeg møtt Svein, og vi satt plutselig på hospits og drakk rødvin, sier Petter Nyquist (38).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Nyquist (38) var en helt vanlig mann fra Kolsås i Bærum.

For nøyaktig to år siden dro han fra samboeren Mari og datteren Ingrid for å bo 52 dager på gata i Oslo.

– Jeg husker følelsen da jeg dro hjemmefra veldig godt. Jeg var redd og stinn av frykt, og visste ikke helt hva jeg hadde kastet meg ut i, forteller Nyquist til TV 2.

Rødvin med Svein etter 24 timer

Planen til Petter var å leve blant de som bor på gaten i Oslo, for å lære, og for å få innsikt i hvordan de hadde det.

Han hadde aldri trodd at de 52 dagene og nettene ville endre livet hans for alltid.

– Jeg hadde ingen kunnskap om menneskene eller miljøet. Men bare 24 timer etter at jeg dro hjemmefra hadde jeg møtt Svein, og vi satt plutselig på hospits og drakk rødvin, ler Nyquist.

– Svein ble en slags mentor for meg. Gjentatte ganger delte han alt med meg.

Han medgir at han ikke visste om han kom til å holde ut de 52 dagene, uten mat, husrom eller venner.

– Jeg fryktet vold og kriminalitet, men lite visste jeg om at menneskene jeg kom til å møte ville bety alt for meg, sier han.

Se alle episodene av Petter uteligger på TV 2 Sumo.

I de to årene som har gått siden prosjektet har det skjedd enormt mye i Petters liv. Han har blant annet blitt tildelt Brosteinsprisen fra Kirkens Bymisjon.

Perioden på gata var så spekket med inntrykk, at det for 38-åringen er vanskelig å velge ut hva han husker best.

Men det var ett øyeblikk han husker spesielt godt.

– Like før jul for to år siden fikk jeg en gave fra André. Vi sto på Youngstorget i kulden og utvekslet gaver. Jeg fikk godteri og en bitteliten gave, i form av et pynteinsekt. Symbolikken var at man skal sette pris på de små tingene, og det har jeg tenkt mye på, sier han.

Se det rørende øyeblikket her.

– Endret meg

TV 2-serien ble enormt populær, og for både Petter og menneskene har det uten tvil endret livene deres. I mai vant serien Gullruten for beste dokumentarserie og den gjeve Publikumsprisen under utdelingen i Bergen.

– Det har vært to veldig fine år. Det har endret meg mye, og jeg har lært meg å se menneskene bak tiggerkoppen eller =Oslo-bladet. At dette er mennesker akkurat som deg og meg. Jeg har forandret meg på flere plan, og lært hvor lite som skal til for å havne der. Tidligere var jeg på ekspedisjoner, både for å finne meg selv og for selvrealisering. Dette endte med å bli noe enda større, sier han.

Vennskapene fra de han møtte for to år siden er fortsatt sterke.

– Det er vennskapene jeg sitter igjen med som betyr aller mest.

Og Petter Nyquist hadde aldri trodd at hans lille prosjekt ville engasjere så stort.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at dette skulle bli så stort. Det var nok en kombinasjon av flere ting som gjorde at det traff folket. Nå er jo familien min involvert også. I dag skal Ingrid, Mari og jeg besøke en av de jeg har møtt, med ballonger, tegninger fra Ingrid og gaver - for hun har bursdag i dag, sier han.

Livsstil

Han jobber daglig med med nye prosjekter, holder foredrag og har opprettet en egen stiftelse. Stiftelsen Petter Uteligger, som skal bidra til å skape lyspunkter for folk på gata.

– Det har blitt en livsstil. Jeg er fortsatt på en reise, og får stadig mer innsikt og forståelse av miljøet og de som lever i det. Jeg møter dem og jeg møter deres pårørende. Det er sterkt å få være en del av det, sier han.

– Det er fint å kunne den posisjonen jeg har fått til å gi andre innsikt. Man vil jo bare gjøre samfunnet litt varmere, sier han.