Nazi-demonstrasjon og motdemonstrasjon i stockholm:

Demonstranter kaster egg, stein og bluss

STOCKHOLM (TV 2:) Motdemonstranter kastet steiner, kinaputter og bengalske lys mot politiet. TV 2 havnet midt i opptøyene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere tusen mennesker demonstrerte i Stockholm sentrum lørdag.

Nordens største nynazistiske gruppe marsjerer gjennom Gamla Stan i Stockholm, og flere tusen antirasister samlet seg til motdemonstrasjon.

Motdemonstrantene kaster egg, stein, snøballer og bengalske lys mot politiet.

Se video øverst i artikkelen.

Det har ikke vært sammenstøt mellom de ulike gruppene, men motdemonstrantene forsøker å komme seg forbi politiet og bort til den høyreekstreme marsjen. Politihelikoptre kretser over den svenske hovedstaden og det var mye politi i gatene.

En politibetjent ble skadd under bråket som fortsatte i Gamla stan etter protestene. Også en annen person ble skadd i uroen, men det er uklart hvor alvorlig.

Flere personer er pågrepet.

– Vi har hatt et par voldsomme opptøyer, men vi har ikke fått melding om skadde, sier pressetalsmann i politiet, Lars Byström til Aftonbladet.

Marsj mot Riksdagen

Det var klokken 12 at gruppen som kaller seg Den nordiske motstandsbevegelsen startet sin marsj mot Riksdagen hvor senere samlet seg for appeller. Også norske høyreekstremister deltok i demonstrasjonen.

Gruppen talte over 600 demonstranter. Demonstrasjonen var ifølge nyhetsbyrået TT den største manifestasjonen har arrangert så langt.

Gruppen er den best organiserte og mest hierarkiske nynazistiske gruppen i Norden.

De er den gruppen sikkerhetspolitiet i de ulike nordiske landene er mest bekymret for på grunn av voldspotensialet.

Borgerkrig i Norden

– Vi er en nasjonalsosialistisk kamporganisasjon som er aktive i store deler av Norden. Vi kjemper for det nordiske folkets overlevelse og frihet, sa Haakon Forwald til TV 2 i oktober.

TV 2 møtte Forwald, som regnes som lederen for den norske delen av organisasjonen, i Ludvika i Sverige.

DEMONSTRERER: Nordens største nynazistiske gruppe demonstrerer i Stockholm.
DEMONSTRERER: Nordens største nynazistiske gruppe demonstrerer i Stockholm. Foto: Ane Rostad Stockholm / TV 2

Organisasjonen mener Holocaust ikke skjedde og har Adolf Hitler som et forbilde. Nå tror de det er realistisk at de kan ta makten i hele Norden. Og da vil de ta i bruk alle maktmidler.

– Det kan skje gjennom et demokratisk valg. Men det kan også skje gjennom borgerkrig. Det er mange aktuelle scenarioer, sier Forwall.

Pressetalsmann Pär Öberg sier han ville vært beredt til å gå inn i en væpnet konflikt.

Skal hindre konfrontasjoner

Lørdagens marsj i Stockholm har vakt kraftige reaksjoner på forhånd. Det er varslet flere motdemonstrasjoner, den største av dem på Sergels torg. Det er ventet opp mot 5000 demonstranter til plassen, som ligger bare noen hundre meter fra gatene nynazistene skal gå.

SNØBALL: Motdemonstranter kaster snøballer på politiet som holder dem på avstand fra Den nordiske motstandsbevegelsen.
SNØBALL: Motdemonstranter kaster snøballer på politiet som holder dem på avstand fra Den nordiske motstandsbevegelsen. Foto: Fredrik Sandberg/ tt

Politiet sier til Expressen at de er forberedt på at sammenstøt.

– Vi utelukker det jo ikke, men vi har ganske bra bemanning. Målet er er å sørge for at de får gjennomført sine demonstrasjoner uten at det blir noen konfrontasjoner, sier Lars Bystrøm som er pressetalsperson for Stockholmspolitiet.

TV 2 har to team på plass i Stockholm. Reporterne Kadafi Zaman og Ane Rostad Stockholm følger demonstrasjonene sammen med fotografene Goran Jorganovich og Sveinung Kyte. I videovinduet øverst kan du se TV 2 Nyhetskanalen direkte.