Usikker på om de vil finne de tre savnede i raset

Geotekniker Håkon Heyerdahl sier raset som tok tre personer torsdag, er så stort at det er usikkert om det er mulig å finne de antatt omkomne.

JORDRAS: Tre personer er savnet og antas omkommet etter et jordras i Sørum i Akershus Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
JORDRAS: Tre personer er savnet og antas omkommet etter et jordras i Sørum i Akershus Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Ifølge Romerikes Blad skal leirmassene ha beveget seg over en kilometer forbi stedet hvor de tre litauiske arbeiderne ble tatt.

Dette gjør det vanskelig for letemannskapene å lokalisere de mennene. På spørsmål om det lar seg gjøre å finne dem, svarer Heyerdahl ved Norges geotekniske institutt (NGI) at han er usikker.

– Jeg vet ikke, men det skal i hvert fall gjøres et forsøk. Arbeidet er veldig vanskelig, med store arealer og store volumer. Kvikkleiremassene er veldig flytende fortsatt, selv om det er en liten teleskorpe på toppen. Egentlig har vi å gjøre med en islagt sjø av omrørt kvikkleire, så det er veldig komplisert å finne noe her, fortsetter han.

I alt seks arbeidere fra Litauen jobbet med skogsarbeid da raset gikk. Tre av dem kom seg unna, mens tre menn på 43, 27 og 47 år er antatt omkommet.

– Alle seks har hørt raset og løpt når de forsto hva som skjedde. Tre av dem klarte å komme seg unna, mens tre ble tatt av raset og er fortsatt begravet i leirmassene, sier politiets innsatsleder, Ketil Lund.

Raset var minst 400 meter bredt og nesten 300 meter langt. (©NTB)