SYKEHUS: Ullevål Universitetssykehus Rikshospitalet i Oslo
SYKEHUS: Ullevål Universitetssykehus Rikshospitalet i Oslo Foto: Pedersen, Terje

Oslo-kirurg dømt for å ha drukket en flaske vin under nyretransplantasjon

Kirurgen ble dømt til 24 dagers fengsel i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En overlege er dømt til fengsel i 24 dager for å ha drukket trekvart liter vin i en pause under en nyretransplantasjon på et sykehus i Oslo.

Mannen var i ferd med å utføre en nyretransplantasjon i september i fjor. Han tok en pause på 45 minutter og har senere innrømmet at han da drakk vin i pausen. Da han returnerte til operasjonssalen for å fortsette operasjonen, klippet han tråden i et operasjonssår, før kollegene hans viste ham bort og fullførte operasjonen.

– Skal føle seg trygge

Oslo tingrett har ikke funnet bevis for å kunne si at mannen opererte i beruset tilstand, det har han heller ikke vært siktet for, men han er nå dømt for brudd på helsepersonelloven, for å ha inntatt alkohol eller andre rusmidler i arbeidstiden, samt for å ha unnlatt å gi faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp.

– I hans yrke er han gitt en særlig tillit og et særlig ansvar for andre menneskers liv og helse. Pasienter skal kunne føle seg trygge på at kirurgen som opererer dem er edru. Farepotensialet i en sak som dette er betydelig, skriver Oslo tingrett i dommen.

Ifølge vitneforklaringer var pasienten imidlertid aldri i livsfare, men retten mener alvorlige komplikasjoner kunne ha oppstått.

Overlegen har allerede mistet autorisasjonen sin og vil ikke kunne jobbe som lege på minst to år. (©NTB)