NATO-Jens om frykten for Trump: – Ingen bør være redde eller bekymret

Jens Stoltenberg snakker om Trump-samarbeid og Obama-savn i fredagens Senkveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jens Stoltenberg (57) gjester denne ukas Senkveld med Thomas og Harald.

I programmet, som kan sees fredag klokka 22.15 på TV 2, røper NATO-sjefen hva han tenkte da det var klart at NATO-kritiske Donald Trump (70) ble USAs neste president.

– Jeg tenkte at vi har et demokrati, sier Stoltenberg i talkshowet.

– Vi vet ikke hvem som vinner før folk har stemt. I noen land og valg vet vi jo det i forkant. Men her har demokratiet talt, fortsetter han.

– Ingen bør være redde eller bekymret

Programleder Thomas Numme (46) innrømmer at nyheten om den kommende amerikanske presidenten har skapt uro i hans hjem, som han deler med kona Annette og deres tre barn.

– Trump har skapt usikkerhet rundt USAs framtidige bidrag i NATO. Fra og med januar har han kontroll over USAs atomvåpen, og det gjør mange usikre og redde. Jeg har tenåringsbarn som er bekymret. Hva skal vi si til de som er usikre? spør Numme.

– Dine barn og ingen andre bør være redde eller bekymret. Alt som har med atomvåpen å gjøre, er det veldig strenge rutiner, ordninger og systemer på, så der tar man ingen beslutninger på impuls, svarer Stoltenberg.

– Dessuten er terskelen for å bruke atomvåpen ekstremt høy. Hele hensikten med å ha atomvåpen er at det egentlig aldri skal brukes, at de skal avskrekke fra krig. Det har vært amerikanernes politikk fram til i dag, og det er jeg helt sikker på at kommer til å være politikken også etter at Trump tar over som president. Så dette er noe som tas på alvor uansett hvem som er president i USA, legger han til.

Se Stoltenbergs beroligende melding til det norske folk ovenfor!

Ubekymret for Trump-utspill: – De skjønner at det er viktig

I et intervju med The New York Times før han ble president, uttalte Trump at det slett ikke er sikkert at USA vil komme NATO-allierte til unnsetning når farer truer, dersom han skulle vinne valget.

Han har også sagt at flere nasjoner i alliansen snylter på amerikanske skattebetalere når de ikke bruker minst to prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar.

Stoltenberg tror ikke uttalelsene fra Trump er noe å bekymre seg for – og han er heller ikke redd for at USA kommer til å endre sine forpliktelser til NATO.

– Juridisk sett vil det ta lang tid. Politisk kan man bare si at man ikke vil stå ved sine forpliktelser. Men det kommer ikke til å skje. USA og også Trump skjønner at et sterkt NATO er viktig. Det er viktig for Europa og freden og sikkerheten her, men det er også viktig for amerikanerne, mener han.

NATO-sjefen påpeker at det er en rekke grunner til at Trump og landet han nå skal lede bør forstå viktigheten av den internasjonale alliansen.

NATOs kollektive forsvarsbestemmelse

«Partene er enige om at et væpnet angrep på en eller flere av dem i Europa eller Nord-Amerika skal vurderes som et angrep på dem alle og følgelig er de enige om at, hvis et slikt væpnet angrep finner sted, vil hver av dem, i utøvelsen av retten til individuelt eller kollektivt selvforsvar i samsvar med Artikkel 51 i FN-charteret, hjelpe parten eller partene som er angrepet ved omgående å iversksette slike tiltak, individuelt eller sammen med de andre partene, som synes nødvendig, inkludert bruken av væpnet makt, for å gjenopprette og opprettholde sikkerheten i det nord-atlantiske området.»

– To verdenskriger, både første og andre, har lært dem at fred i Europa er viktig for fred og sikkerhet i USA. Og man skal huske at den eneste gangen vi har brukt det som heter kollektiv forsvarsbestemmelse i NATO (se faktaboks, journ. anm.) er etter terrorangrepet på USA 11. september 2001. Da gikk Norge og mange andre NATO-land inn og hjalp amerikanerne i Afghanistan. Så Donald Trump har sagt at han er stor fan av NATO. Og det er jeg sikker på at vi kommer til å se, at han kommer til å stå opp for NATO.

Blitt glad i Obama

I Senkveld forteller Stoltenberg at han aldri har møtt Trump før, men at han gleder seg. En ting han ikke gleder seg like mye til, er å ta farvel med president Barack Obama (55).

– Jeg kommer til å savne Barack, han er en fantastisk person med en ufattelig kunnskap. Det å lytte til ham er inspirerende. Han er modig. Og han er en person jeg har blitt glad i, sier Stoltenberg.

Se Stoltenberg i Senkveld med Thomas og Harald fredag klokka 22.15 på TV 2.