Postbudet Terje var den første som meldte om Trumps seier

Terje Sørensen (56) har ikke annen utdannelse enn videregående skole. Han fikk fire i matematikk, og har jobbet i Posten i 32 år. Onsdag klokken 05.42 var han først i verden med å utrope Donald Trump til USAs neste president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre timer og seks minutter før CNN, regnet og analyserte postbud Sørensen seg frem til at Donald Trump vant over Hillary Clinton.

Sørensen er hyret inn som tallknuser for å innfri løftet om at TV 2 også i dette presidentvalget skal være først med nyheten om hvem som blir USAs neste president.

Slik Terje var først i 2008 og 2012.

Hundrevis av timer

– Dette var det vanskelige amerikanske valget. 2008 var piece of cake, sier mannen hvis verktøy er bakgrunnsmateriale fra AP, en omfattende perm og en kalkulator.

– Alle tror jo det at jeg kommer klokken fem på valgdagen og vakler ut klokken åtte om morgenen, men det er jo litt feil. Det er jo uker og måneder med forberedelser, og hundrevis av timer før dette, forklarer han.

– Hvordan er det å være budbringeren som gir verden sjokket?

– Litt blandet følelse. Det hadde jo kanskje vært enklere hvis det var en litt mindre omstridt kandidat. Jeg tok både en dobbel og en tredobbel sjekk, bedyrer 56-åringen overfor Lørdagsmagasinet.

Årets største nyhet

Annonseringen på TV 2 Nyhetskanalen kom allerede klokken 05.42 natt til onsdag.

Professor Johan Giertsen fra universitetet i Bergen står bak nettstedet www.pollofpolls.no. Han kan ikke få rost postbudet nok.

– Det er jo den største «breaking news»-nyheten på kloden i 2016!

Kritikerne spør om den tidlige publiseringen er gambling, men det avviser professoren blankt.

– Overhodet ikke, det er kunnskap, det er fag. Han har en veldig faglig analytisk evne for å kunne foreta den koblingen mellom talte og uopptalte stemmer. Det var den koblingen av kunnskap som TV 2 gjorde klokken halv seks norsk tid. Nemlig opptalte stemmer i fem stater kombinert med velgerstrukturen i de distriktene som sto igjen å telle, utdyper Giertsen.

– Jeg er villig til å leve med en risiko, helst under 10 prosent. Det er vi villig til å ta som en risk, innrømmer Sørensen.

– Hvor høy puls har du da inntil det blir bekreftet?

– Det gikk jo så tregt men jeg har ikke så høy puls, sier mannen som har skaffet seg imponerende detaljkunnskap om USAs velgere uten noen gang å ha satt sine ben i landet.

– Jeg prioriterer heller Syden, ler han.

Etter valgnatten er det tilbake til jobb som postbud.

– Det er nå en jobb hvor du slipper å ta med deg jobben hjem. Og det er jo for så vidt greit, avslutter tallknuseren med et smil.