Oslo  20161013.
Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20161013. Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Johaugs lege trakk seg fra IOC-verv

Fredrik Bendiksen har suspendert seg selv.

Fredrik S. Bendiksen tok på seg ansvaret for Therese Johaugs positive dopingprøve.

Bendiksen trakk seg fra jobben som landslagslege da han på pressekonferansen i oktober fortalte at det var han som hadde gitt Johaug leppekremen Trofodermin, som inneholder det ulovlige stoffet clostebol.

Nå har Bendiksen i tillegg valgt å suspendere seg selv fra to prestisjefylte verv i IOC så lenge saken er under etterforskning av Antidoping Norge. Det melder Dagbladet.

Han skulle blant annet være med å arrangere en konferanse om skade- og sykdomsforbygging i idretten i Monaco i 2017.

- Herr Fredrik Bendiksen har suspendert seg selv fra begge disse vervene mens undersøkelsene av ham pågår, bekrefter en talsmann for IOC overfor Dagbladet. Også Bendiksens advokat, Jørgen Stålhane, bekrefter overfor avisen at den tidligere landslagslegen har trukket seg fra vervene.

Også verv i Senter for idrettskadeforskning
På pressekonferansen 13. oktober, dagen Johaug-nyheten sprakk, fortalte Bendiksen selv om hvilke andre verv han fortsatt innehar etter at han trakk seg som landslagslege i langrenn.

Disse er:

  • To internasjonale verv i idrettsmedisin, gjennom IOC. Disse har han nå trukket seg fra.
  • Referansegruppen på Senter for idrettskadeforskning på Norges Idrettshøyskolen (NIH).

Om sine nåværende verv utenfor Norges Skiforbund uttalte Bendiksen på pressekonferansen:

– Jeg har meddelt sentrale personer på begge institusjoner at vi er oppe i den situasjonen vi er, også får de gjøre de vurderingene rundt det som de mener er nødvendig. Så tar jeg konsekvensene av det.

– Fredrik Bendiksen spilte en avgjørende rolle da Senter for idrettsskadeforskning ble etablert i 2000. Som medlem av referansegruppen har han siden vært en sentral støttespiller, som næringslivsleder, fagmann og rådgiver, sier leder for Senter for idrettskadeforskning, Roald Bahr til TV 2.

Har full tillit
– Jeg har full tillit til at han vil fortsette å gi viktige bidrag til at senteret kan videreutvikle sin posisjon som et av verdens ledende innen idrettsmedisin, sier Bahr videre.

Bahr er også professor i idrettsmedisin, og sjefslege ved Olympiatoppen.