Mann (43), mann (27) og mann (47) antas omkomne i Sørum-skredet

STORT SØK: Søk etter savnede ved Sørum etter leirskred torsdag kveld.
STORT SØK: Søk etter savnede ved Sørum etter leirskred torsdag kveld. Foto: Bendiksby, Terje
Politiet tror det er lite trolig å finne de tre savnede mennene i live, etter at de ble tatt av et jordras i Sørum på Romerike torsdag ettermiddag.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre personer som drev skogsarbeid i området ble tatt av et stort jord- og leirskredet torsdag. Politiet antar at de tre mistet livet i ulykken, selv om de ikke er funnet.

Politiet har nå gått ut med alder og opprinnelse på de tre mennene.

De tre savnede er litauiske statsborgere.

Mann, 43, fra Kaunas.

Mann, 27, fra Kedainiai.

Mann, 47, fra ukjent by.

Politiet bekrefter at de pårørende er varslet.

Tre arbeidere ble berget

Politiet fikk melding om raset klokken 15.45 torsdag og satt inn store styrker umiddelbart.

Det var til sammen seks arbeidere som drev med skogsarbeid da raset gikk.

Tre av dem klarte å evakuere seg ut, men én ble skadd av et tre under evakueringen. Han er kjørt til sykehus.

Uvisst hvilket firma de jobbet for

Politiet vil ikke gå ut med informasjon om hvem de tre litauerne som trolig omkom i leirskredet på Romerike, arbeidet for.

– Det kan vi ikke gå ut med på nåværende tidspunkt. Hovedfokus er å finne de omkomne, sier politiadvokat Guro Holm Hansen i Øst politidistrikt til NTB.

Også Arbeidstilsynet er interessert i informasjon om hvem de tre litauerne jobbet for. Tre andre litauere kom seg unna, den ene med lettere skader.

– Det er veldig viktig å få avklart om de er ansatt i et norsk selskap, eller om de er leid inn for et selskap i Litauen, sier kommunikasjonsrådgiver Per Olav Hernes i Arbeidstilsynet til NTB.

Dette er av hensyn til om dødsfallene skal regnes som en del av den norske eller europeiske statistikken over dødsfall i arbeidslivet.

Farlige leteforhold

Politiet satte i gang søket etter mennene i dag, men det er uvisst hvor lenge de søket vil pågå grunnet det vanskelige søkeområdet.

Politiet gikk fredag morgen ut med en melding om at publikum må holde seg unna rasområdet og rette seg etter politiets anbefalinger.

Det søkes i området med luftambulansen, politihelikopter, redningshelikopter og hundepatruljer. Det er brukt termisk kamera uten å gjøre funn, og Brann- og redningsetaten i Oslo bistår med to redningsbiler.

– Har advart kommunen i to år

Sørum kommune skal flere ganger blitt advart om faren for skred i området. Allerede for to år siden varslet sivilingeniør Stein H. Stokkebø om at noe slikt kunne skje, med referanse til et prosjekt han er engasjert i.

– Jeg har sett faresignaler flere steder i dette området, jeg har forklart for Sørum kommune hva som kommer til å skje, og hvorfor. Senest for kort tid siden oppsummerte jeg dette. Jeg anså sjansen for stor for at noe ville skje nå i 2016, sier daglig leder Stein H. Stokkebø i Stokkebø Competanse til Romerikes Blad.

Rasområdet i Sørum. Tre personer er savnet og antas omkommet etter et jordras i Sørum i Akershus.
Rasområdet i Sørum. Tre personer er savnet og antas omkommet etter et jordras i Sørum i Akershus. Foto: Poppe, Cornelius

Ordfører i Sørum Marianne Grimstad Hansen kunne fredag ikke si hvilke advarsler kommunen har fått.

– Dette er veldig alvorlige påstander. Men akkurat nå handler alt om å få kontroll på situasjonen og trygge området for dem som bor der, og ta hånd om de pårørende. Deretter skal vi komme til bunns i hva kommunen har gjort, og hvilke advarsler vi har fått, sier sier Hansen til NTB og legger til:

Oversiktsbilde som viser rasområdet i Sørum.
Oversiktsbilde som viser rasområdet i Sørum. Foto: Meek, Tore

– Dette er veldig grove påstander. Derfor er det veldig viktig for meg å ta ting i riktig rekkefølge.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook