STORT SØK: Nødetatene har rykket ut etter melding om at tre personer er savnet etter et jordras ved Asakveien i Sørum torsdag ettermiddag.
Foto: Remi Presttun / NTB scanpix
STORT SØK: Nødetatene har rykket ut etter melding om at tre personer er savnet etter et jordras ved Asakveien i Sørum torsdag ettermiddag. Foto: Remi Presttun / NTB scanpix Foto: Remi Presttun

Ingeniør advarte i to år om rasutsatt område i Sørum

Allerede for to år siden varslet sivilingeniør Stein H. Stokkebø om faren for skred i området i Sørum hvor tre personer trolig mistet livet torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har sett faresignaler flere steder i dette området, jeg har forklart for Sørum kommune hva som kommer til å skje, og hvorfor. Senest for kort tid siden oppsummerte jeg dette. Jeg anså sjansen for stor for at noe ville skje nå i 2016, sier daglig leder Stein H. Stokkebø i Stokkebø Competanse til Romerikes Blad.

Han sier han i ett til to år har advart Sørum kommune om at noe slikt kunne skje, med referanse til et prosjekt han er engasjert i.

Firmaet Stokkebø jobber blant annet med ras- og støysikring, erosjons- og flomsikring og miljøteknikk.

– Veldig grove påstander

Ordfører i Sørum Marianne Grimstad Hansen kunne fredag ikke si hvilke advarsler kommunen har fått.

– Dette er veldig alvorlige påstander. Men akkurat nå handler alt om å få kontroll på situasjonen og trygge området for dem som bor der, og ta hånd om de pårørende. Deretter skal vi komme til bunns i hva kommunen har gjort, og hvilke advarsler vi har fått, sier sier Hansen til NTB og legger til:

– Dette er veldig grove påstander. Derfor er det veldig viktig for meg å ta ting i riktig rekkefølge.

Antas omkomne

Tre personer som drev skogsarbeid i området ble tatt av det store jord- og leirskredet som gikk torsdag. Politiet antar at de tre mistet livet i ulykken, selv om de ikke er funnet.

De tre savnede er trolig litauiske statsborgere.

– Politiet bekrefter at pårørende er varslet til de tre antatt omkommende etter rasulykken i Sørum, meldte politiet Twitter klokka 8.15 fredag.

Tre andre arbeidere klarte å evakuere seg ut og én ble skadd av et tre under evakueringen. Han er kjørt til sykehus.

Satt igang søket

Politiet har satt i gang søket etter de savnede mennene, men det er et vanskelig søksområde så de kan ikke si noe om hvor lang tid søket kommer til å pågå.

Politiet gikk fredag morgen ut med en melding om at publikum må holde seg unna rasområdet og rette seg etter politiets anbefalinger.

Fant gummistøvel

Politiet fikk melding om raset klokken 15.45 og satt inn store styrker umiddelbart.

– Det er ikke funnet konkrete spor etter de tre. Vi har funnet en gummistøvel og et avrevet buksebein som tilhørte en av de andre som hadde kommet seg i sikkerhet, sier innsatsleder Roger Pettersen til TV 2 i 21-tiden torsdag kveld.

Det søkes i området med luftambulansen, politihelikopter, redningshelikopter og hundepatruljer. Det er brukt termisk kamera uten å gjøre funn, og Brann- og redningsetaten i Oslo bistår med to redningsbiler.

Tom-Audun Skåtan kjørte lastebil ukentlig på rasstedet i fjor. Han forteller at det også da var ras på samme sted. FOTO:PRIVAT
Tom-Audun Skåtan kjørte lastebil ukentlig på rasstedet i fjor. Han forteller at det også da var ras på samme sted. FOTO:PRIVAT

– Regnet med at de hadde kontroll

Tom-Audun Skåtan kjørte lastebil ukentlig på området der jordskredet på Sørum fant sted i går. Veien der tre personer nå trolig er omkommet av skredet var en hovedvei for tunge lastebiler til et fyllmottak. Tom Audun oppdaget tegn på skader i veien allerede i fjor.

– Jeg la merke til at det var setningsskader i veien der jeg kjørte, men jeg regnet med at de hadde kontroll for det var hyppig trafikk av lastebiler.

Han har en mistanke om at raset muligens skyldes at det ble gjort en dårlig undersøkelse av stedet etter et mindre ras på samme område i fjor.

– Det skjedde et ras et sted mellom august/september i fjor, da det var mye nedbør. Veien forsvant og vi måtte kjøre rundt. Veien var stengt i ca 14 dager.

TV 2 / NTB