En vanlig fremgangsmåte er å knuse en siderute og ta seg inn i bilen denne veien. Dette bildet er fra et tidligere innbrudd, her ble rattet stjålet. Foto: TV 2. to add image caption
En vanlig fremgangsmåte er å knuse en siderute og ta seg inn i bilen denne veien. Dette bildet er fra et tidligere innbrudd, her ble rattet stjålet. Foto: TV 2. to add image caption

Politiet advarer: Nå har BMW-banden flyttet seg igjen

Slo til mot fire nye biler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere hundre norske BMW-eiere har blitt rammet så langt.

Tyver har brutt seg inn i bilene deres, stjålet kostbart utstyr – og så forsvunnet sporløst igjen.

Det er hovedsaklig ratt med airbager og infotainmentutstyr som er blitt fjernet fra bilene. I mange tilfeller har dette også gjort betydelig skade på interiørene. I noen tilfeller har også frontlykter blitt plukket ut.

Mobile vinningskriminelle

I starten skjedde de fleste tyveriene på Østlandsområdet. Senere flyttet tyvene seg til Trøndelag – nå har de også kommet til Bergen:

– Natt til onsdag 9. november var det fire grove tyverier fra BMW-er i Bergen. Det er blitt borttatt ratt og navigasjonsutstyr fra bilene, opplyser Terje Magnussen som er operasjonsleder ved Vest politidistrikt.

Mye kan tyde på at det er mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa som står bak dette. Virksomheten framstår som godt organisert, og så langt har det ikke lykkes politiet å ta noen på fersken, tross det store omfanget av innbrudd.

Politiet advarer: Sett bilen i garasje

Gjelder nyere biler

Nå frykter politiet i Bergen at det vil bli flere tilfeller i deres distrikt. De ønsker at publikum skal være obs på biler og personer i forkant, i tillegg til å være bevisst hvor de parkerer og forlater bilene sine.

– Det kan tyde på at det er nyere modeller som er mest utsatt, og da 2013-modeller og nyere. Det har nylig vært flere forhold i Trondheim med lik modus og har i år vært et problem i hele kongeriket, opplyser operasjonsleder Magnussen ved Vest politidistrikt.

Mellomlagret i Norge

Måten tyveriene gjennomføres på, tyder på at dette er godt organisert. Tyvene opererer målrettet og effektivt.

Tidligere har politiet lykkes med å avdekke lagre av stjålne bildeler i Norge, her har disse vært "mellomlagret" før de ble sendt ut av landet.

Det meste av dette ender så opp i Øst-Europa hvor det blir installert i andre biler, eller solgt på illegale marked.

BMW-eier sov i bilen – så kom tyvene

Kostbare frontlykter kan også være attraktive for tyvene. Her er begge fjernet fra en nyere BMW
Kostbare frontlykter kan også være attraktive for tyvene. Her er begge fjernet fra en nyere BMW Foto: PolitietClick to add byline

Derfor har det blitt mye vanskeligere å være biltyv