HÅP: Systemet med valgmenn åpner en teoretisk mulighet for Hillary Clinton å bli president. Foto: AP
HÅP: Systemet med valgmenn åpner en teoretisk mulighet for Hillary Clinton å bli president. Foto: AP

Alt håp er ikke ute for Hillary – teoretisk sett kan hun fortsatt bli president

Det utenkelige kan likevel skje – Hillary Clinton kan fremdeles bli USAs neste president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har trolig vært en tøff tid for Hillary Clinton siden det gikk opp for henne at drømmen om å bli USAs første kvinnelige president brast, idet Donald Trump vant valget.

Det er en mager trøst at hun totalt har fått flere stemmer enn Trump.

Men absolutt alt håp er likevel ikke ute. Det finnes nemlig en åpning, om enn ørliten en, i form av en mulighet som aldri tidligere har vært tatt i bruk, skriver New York Post.

Det har seg nemlig slik at valget i USA foregår ved at man oppnår et visst antall valgmenn i hver stat, og det er i praksis disse som stemmer inn den nye presidenten.

Valgmennene (som også kan være kvinner) møtes den 19. desember i sine respektive stater, og det er ingen lov som tilsier at de støtte den kandidaten de er knyttet opp til, eller la være å avgi stemme.

Selv om Trump for eksempel fikk flest stemmer i Florida og dermed får de 29 valgmennene, kan noen av de stemme imot ham til tross for at de er tilknyttet Det republikanske partiet.

Skulle så skje vil de kalles «a faithless elector», en troløs.

157 valgmenn har snudd

Det skjer imidlertid sjeldent. Gjennom presidentvalghistorien i USA har det vært 157 troløse, hvorav nesten halvparten døde før valgforsamlingens stemmer ble talt opp, skriver Washington Post.

Men tross alt, 82 valgmenn har altså møtt opp og stemt på en annen kandidat enn den de var tilknyttet til partimessig. Statistisk er dette likevel mindre enn to per valg da det har vært 57 presidentvalg før årets valg.

Skjedde i 2004

Sist gang en valgmann valgte å bli en troløs var i 2004 da en valgmann fra Minnesota ikke stemte på partifellen og demokraten John Kerry, men valgte å gi sin stemme til den demokratiske rivalen John Edwards.

Det fikk imidlertid ingen betydning da det var republikaneren George W. Bush som hadde mest valgmenn det året og derfor ble gjenvalgt som president.

Noen troløs har aldri påvirket et valgresultat slik at det har fått noen konsekvens for den som vant presidentvalget i USA.

Misnøye med Trump

Nå skal det likevel sies at enkelte republikanske valgmenn har gitt uttrykk for deres misnøye med Donald Trump, og noen få har tatt til orde for å vurdere å gi sin stemme til Hillary Clinton den 19. desember.

Selv om det skulle skje blir det neppe i så stort omfang at det rokker ved Trumps presidentembede. Fredag har han 290 valgmenn mot Hillarys 232. Opptellingen er ennå ikke avsluttet.

Det gjenstår ennå 16 valgmannsstemmer å fordele.

Skulle Hillary få disse ender hun opp med 248 valgmannsstemmer mot Trumps 290.

I så fall må 22 republikanske valgmenn velge å bli troløse og gi sin stemme til Clinton fremfor Trump, for at hun skal oppnå nok valgmannsstemmer til å bli USAs neste president.