Norge og Storbritannia styrker det militære samarbeidet

BODØ FLYSTASJON / OSLO (TV 2): Norske og britiske styrker skal trene mer sammen, og de to landene vil samarbeide om overvåking med patruljefly.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ettermiddag kunngjorde forsvarsministrene i Norge og Storbritannia at de to landene styrker det militære samarbeidet.

På en pressekonferanse på Bodø flystasjon klokken 14 fortalte Michael Fallon og Ine Eriksen Søreide om de nye samarbeidsavtalene som er inngått.

I tillegg til mer samtrening på norsk jord generelt, så skal man utrede mulighetene for samarbeid om en fremtidig kapasitet på maritime overvåkingsfly.

– Det ideelle sted å trene

– Storbritannia er en veldig nær alliert av Norge, og har vært det i flere tiår. Vi øver og trener mye sammen, vi opererer sammen. Vi har inngått nye avtaler i dag om å trene mer sammen også med norske styrker, sier Søreide til TV 2.

Ine Eriksen Søreide og Michael Fallon
Ine Eriksen Søreide og Michael Fallon Foto: Kvein Kjeldsrud / TV 2

– Norge er det ideelle sted for våre tropper å trene. Våre tropper har alttid satt pris på den muligheten, også særlig for å trene på kamp i kaldere strøk. Våre tropper har tidligere gjort dette på egenhånd, og vi vil gjerne at de skal trene sammen med de norske. Det er derfor vi utvider samarbeidet, sier Michael Fallon til TV 2.

De norske og britiske delegasjonene utenfor Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).
De norske og britiske delegasjonene utenfor Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). Foto: Forsvaret

Både Norge og Storbritannia ønsker å kjøpe nye overvåkingsfly av typen Boeing Poseidon P8 av USA, og samtalene Fallon og Søreide har hatt i dag har dreid seg om hvordan de skal samarbeide om overvåkingen med de nye patruljeflyene.

Et Poseidon-fly landet to ganger på Andøya i oktober, angivelig i forbindelse med jakt på russiske ubåter. På Island ønsker USA å oppgradere hangaren på Keflavik til å ta imot overvåkingsflyet P-8 Poseidon, og britene har bestilt ni slike fly fra Boeing.

– Vi deler mye av det samme bildet og ser de samme utfordringene, og vi ønsker å gå inn på nye samarbeidsområder som dreier seg særlig om maritime patruljefly, der britene skal gjenanskaffe det de hadde for noen år siden. Vi skal etterhvert skifte våre Orion-fly med nye MPA, sier Søreide.

Den britiske forsvarsministeren hadde med seg en delegasjon som deltok i samtalene med forsvarsministeren, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, FOH-sjef Rune Jakobsen og etterretningssjef Morten Haga Lunde. Før pressekonferansen var de to forsvarsministrene på tokt med et P-3 Orion overvåkingsfly over Lofoten.