TRUMPSKJELV: Forsidesnekkerne i britiske tabloider hadde hendene en god dag på jobben da det var klart hvem som vant presidentvalget. Klimaet risikerer å bli den store taperen, mener miljøorganisasjoner. 
TRUMPSKJELV: Forsidesnekkerne i britiske tabloider hadde hendene en god dag på jobben da det var klart hvem som vant presidentvalget. Klimaet risikerer å bli den store taperen, mener miljøorganisasjoner.  Foto: Matt Dunham/AP

– Den verste enkelthendelsen som kunne skjedd

Klimaforskere frykter at Donald Trump som president vil bli en katastrofe for klimaet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Miljøorganisasjoner uttrykker dyp bekymring over at Donald Trump er valgt til USAs neste president.

Trump har blant annet kalt global oppvarming for en «kinesisk skrøne» som er klekket ut for å svekke amerikansk industriproduksjon.

Trump har flere ganger sagt at han vil trekke USA fra Paris-avtalen og går inn for at USA skal ta ut mye mer olje, gass og kull.

– Kloden har ikke tid til fire år med en aktiv klimafornekter som president i USA, sier en svært bekymret Bellona-leder Frederic Hauge til Bellonas nettsted.

Frykter for Paris-avtalen

Steffen Kallbekken, forskningsleder i Cicero, kaller valget av Trump en katastrofe for klimaet.

– Ja, det er nok den verste enkelthendelsen som kunne skjedd med tanke på hvor stor skade det kan gjøre på det internasjonale klimaarbeidet, sier Kallbekken til Nyhetskanalen torsdag formiddag.

– Hva tenker du på?

– Det er to ting. Det ene er at han kommer til å svekke og utvanne klimapolitikken i USA slik at USA ikke kutter sine egne utslipp så mye som de ellers kunne gjort, sier Kallbekken.

– Det andre, og som nok er verre, er at han sannsynligvis kommer til å trekke USA fra Paris-avtalen, og det kan han gjøre som president siden det var president Obama som ratifiserte avtalen for USA. Det betyr for det første at USA ikke oppfyller sine forpliktelser. Dessuten frykter man at andre land vil ta det til etterretning og at de kanskje føler mindre ansvar for å følge opp sine forpliktelser.

Steffen Kallbekken viser til at både USA og Kina har forpliktet seg til Paris-avtalen, og landene har gjort en bilateral avtale seg imellom som vil skape trøbbel dersom USA ikke oppfyller sin del.

Mer olje og kull

I boken «Great Again» presenterer den nyvalgte presidenten Donald Trump sine politiske hovedstolper. Om klimapolitikken skriver han at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer.

Selv om Trump er enig i at klimaproblemer skaper store utfordringer, mener han at de får oss til å sløse bort milliarder av dollar på unødvendig teknologi.

Trump fastslår også at USA har nok fossile energikilder til å dekke landets behov og vil at landet derfor skal forsyne seg mer av både olje og kull.

Den nyvalgte presidentens visjon er å «frigjøre Amerikas 50.000 milliarder dollar i skifer, olje og naturgassreserver som ikke er utvunnet, pluss hundrevis av år med rene kullforekomster», heter det på Trumps nettsider.

Store demonstrasjoner mot Trump

«Urovekkende»

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) reiser snart til Marrakech for å diskutere hvordan Paris-avtalen skal gjennomføres. Helgesen sier til TV 2 at partene tar sikte på å gjøre så mye som mulig for å gjøre avtalen operasjonell før Trumps administrasjon overtar i januar.

– Jeg tror det er viktig nå at vi avventer hva slags politikk som kommer ut av den nye administrasjonen. Det vi har hørt fra Trump om klimaendringer er urovekkende og det er ikke i tråd med det som er veldig solid forskning, sier Helgesen.