KANDIDATER: Newt Gingrich, Jeff Sessions, Rudy Giuliani, Ben Carson, Sarah Palin, Chris Christie og Michael Flynn kan være potensielle kandidater for de viktigste jobbene i Donald Trumps administrasjon. 
KANDIDATER: Newt Gingrich, Jeff Sessions, Rudy Giuliani, Ben Carson, Sarah Palin, Chris Christie og Michael Flynn kan være potensielle kandidater for de viktigste jobbene i Donald Trumps administrasjon.  Foto: AP/AFP/NTB Scanpix

Disse kan bli Trumps nærmeste og viktigste medarbeidere

Hvem blir USAs neste utenriks-, finans- og forsvarsminister?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump (70) blir USAs neste president.

20. januar 2017 flytter den tidligere eiendomskongen og forretningsmannen inn i Det hvite hus i Washington D.C. Før den tid skal han velge sine nærmeste, svært viktige, politiske kolleger.

4000 nye jobber

Spekulasjonene om hvem som blir Donald Trumps nærmeste rådgivere og medarbeidere er nå i full gang.

Det er knyttet stor spenning til hvem som blant annet vil tre inn i nøkkelposisjoner som utenriksminister, finansminister og forsvarsminister de neste fire årene.

Gjennom valgkampen har Donald Trump uttrykt både misnøye og direkte avsky over partifeller og sentrale personer innad i partiet. Nå skal Trump velge over 4000 nye mennesker som skal arbeide i og rundt regjeringsapparatet, og Republikanerne har makten i både Det hvite hus og i Kongressen – for første gang siden 2006.

CNN, New York Times, NBC News og nettstedet Politico har utarbeidet foreløpige lister over hvilke politikere som kan få en sentral rolle i West Wing de neste fire årene.

Stabssjef:

 • Newt Gingrich, tidligere Speaker of the House fra 1995-1999. Gingrich stilte også selv som presidentkandidat i 2012.
 • Reince Priebus, sitter i dag som leder av Republican National Committee. Han har fungert som en brobygger innad i partiet, under den krevende valgkampen og er nært knyttet til House Speaker, Paul Ryan. Ryan er blant de som har vært kritisk til Trump.
 • Chris Christie, nåværende guvernør i New Jersey. Christie har vært en av Trumps nærmeste medarbeidere under valgkampen, og er leder av teamet som skal gi Trump best mulig start på sin periode i Det hvite hus.
 • Rudy Giuliani, tidligere ordfører i New York fra 1994-2001. Har vært en av Trumps nærmeste rådgivere under valgkampen, og har imponert Trump med sin lojalitet.

Utenriksminister:

 • Jeff Sessions, senator fra Alabama. Sessions har representert delstaten Alabama siden 1997. Fra 1973-1986 var han i US Army Reserve.
 • Newt Gingrich, tidligere Speaker of the House fra 1995-1999. Gingrich forsøkte også å stille som presidentkandidat i 2011. Han har vært blant de mest trofaste støttespillerne til Trump gjennom valgkampen.
 • Bob Corker, senator fra Tennessee. Jobber i dag som leder av senatets komité for Foreign Relations.
 • John Bolton, jobber i dag ved American Enterprise Institute. Han har tidligere vært USAs FN-ambassadør og har også jobbet i State for Arms Control and International Security Affairs.
 • Richard Haass, har siden 2003 jobbet som president i rådet for Council on Foreign Relations. Haass har også vært spesialutsending til Nord-Irland under president George W. Bush. I tillegg har han vært direktør for politisk planlegging i utenriksdepartementet.

Forsvarsminister:

 • Jim Talent, tidligere senator fra Missouri fra 2002-2007. Han har tidligere vært medlem av Representantenes hus. Talent var rådgiver for Mitt Romney under hans presidentvalgkamp i 2008.
 • Jon Kyl, tidligere senator fra Arizona fra 1995-2013. Han har sittet i juridisk og finanskomiteen.
 • Jeff Sessions, senator fra Alabama. Sessions har representert delstaten Alabama siden 1997. Fra 1973-1986 var han i US Army Reserve.
 • Stephen Hadley, tidligere spesialrådgiver i spørsmål om nasjonal sikkerhet.
 • Michael Flynn, pensjonert general i US Army og tidligere direktør i Defense Intelligence Agency. Gjennom valgkampen har Flynn vært Trumps nærmeste rådgiver i viktige utenrikspolitiske spørsmål.

Finansminister:

 • Steven Mnuchin, er forretningsmann og administrerende direktør i Dune Capital Management. Han har også jobbet 17 år i det svært anerkjente selskapet Goldman Sachs. Han er økonom og produsent, som blant annet finansierte filmer som American Sniper og Mad Max: Fury Road. Han har tidligere jobbet som finansiell rådgiver for Trump.
 • Carl Icahn, leder i Icahn Enterprises. Han jobber som investor med base i New York, og er blant verdens rikeste menn.

Justisminister:

 • Rudy Giuliani, tidligere ordfører i New York fra 1994-2001, og ble et kjent ansikt som byens forkjemper etter terrorangrepet 11. september. Har vært en av Trumps nærmeste rådgivere under valgkampen. Han har tidligere jobbet som statsadvokat i New York og var med i de innledende rundene av presidentvalgkampen i 2008.
 • Chris Christie, guvernør i New Jersey. Christie har vært en av Trumps nærmeste under valgkampen, og er leder av teamet som skal gi Trump den beste starten på sitt presidentskap.
 • Jeff Sessions, senator fra Alabama. Sessions har representert delstaten Alabama siden 1997. Fra 1973-1986 var han i US Army Reserve.

Utdanningsminister:

 • Ben Carson, lege og tidligere direktør ved barneavdelingen ved Johns Hopkins Hospital fra 1984-2013. Carson var selv med i nominasjonskampen for å bli presidentkandidat for republikanerne, men ga etter hvert sin støtte til Trump.
 • William Evers, jobber ved Hoover Institution, som har jobbet med utdanningsspørsmål i forbindelse med Trumps kampanje.

Helseminister:

 • Ben Carson, lege og tidligere direktør ved barneavdelingen ved Johns Hopkins Hospital fra 1984-2013. Carson var selv med i nominasjonskampen for å bli presidentkandidat for republikanerne, men ga etter hvert sin støtte til Trump. Trump har offentlig skrytt voldsomt av Carson og omtalt han som en briljant lege.

Innenriksminister:

 • Forrest Lucas, høystående leder innen oljesektoren som er én av to grunnleggere av selskapet Lucas Oil. Han har bidratt betydelig økonomisk til Trumps kampanje.
 • Sarah Palin, guvernør i Alaska. Palin var visepresidenkandidat da partifelle John McCain kjempet i presidentvalget i 2008.