TRUMP-MOTSTANDER: En kvinne demonstrerer mot valgresultatet utenfor Trump Tower på Manhattan. Afroamerikanere flest stemmer på Hillary Clinton.
TRUMP-MOTSTANDER: En kvinne demonstrerer mot valgresultatet utenfor Trump Tower på Manhattan. Afroamerikanere flest stemmer på Hillary Clinton. Foto: Shannon Stapleton / REUTERS

Her er tallene som viser hvor splittet USA er

Kjernevelgeren til Donald Trump er en eldre, hvit mann med lav utdanning, bosatt i distriktene. Det er stor forskjell på hvem kandidatene appellerte til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en detaljert statistikk som New York Times har publisert. Den baserer seg på valgdagsmålingene som ble gjort tirsdag. Tallene er ikke absolutte, men gir tydelige indikasjoner på hvilke velgergrupper kandidatene lyktes med å overbevise.

Og det er flere tendenser som vitner om en splittet befolkning:

  • 54 prosent av kvinnene stemte på Clinton, mens 53 prosent av mennene i valgdagsmålingen stemte på Trump. Mange hadde trodd at Clinton skulle få en bedre oppslutning blant de kvinnelige velgerne.
  • 58 prosent av de hvite velgerne stemte Trump, kun 37 prosent stemte Clinton.
  • Blant afroamerikanske velgere gjorde Clinton et brakvalg: Hele 88 prosent stemte på henne. Hun er også mest populær blant latinamerikanere og personer med asiatisk opprinnelse.

Populær blant eldre

Tallene viser at velgerne er splittet på midten hva gjelder alder. Om de yngste fikk bestemme ville Hillary Clinton overtatt etter Barack Obama.

I velgergruppen 18-44 år er Clinton foretrukket. Hun er særlig populær blant velgere i 20-årene. Blant velgere over 45 år er Trump overlegen.

Når det gjelder utdanningsnivå har Clinton sanket desidert flest stemmer blant velgere som har college eller enda høyere utdanning. Blant velgere med high school eller lavere utdanning, kaprer Trump 51 prosent av stemmene mot Clintons 45.

Blant hvite velgere uten collegegrad stemte 67 prosent på Trump. Kun 28 prosent foretrakk Clinton.

Høy oppslutning i distriktene

I byer med mer enn 50.000 innbyggere er Hillary Clinton foretreukket med 59 mot 35 prosent av stemmene. I små byer og i distriktene er Trump langt mer populær. Der sanker han 62 prosent av stemmene mot Clintons 34.

Blant landets fattigste stemte flertallet på Clinton. Blant velgere i middelklassen og oppover er det derimot jevnt.

Trump sanket 58 prosent av stemmene til kristne protestanter og 52 prosent blant katolikkene. Blant jøder er Clinton suveren med 71 prosents oppslutning.

Åtte av ti homofile foretrakk Clinton.

Støtter Mexico-mur

Velgerne ble også spurt om hvilken kvalitet de mener er viktigst hos hos kandidaten de stemte på. 83 prosent av Trump-velgerne mener at han sørge for nødvendige endringer i landet.

86 prosent av Trumps velgere støtter bygging av en mur mot grensen til Mexico – kun 10 prosent av Clintons velgere gjør det samme.

Ikke overraskende mener Trumps velgere at saker som innvandring og sikkerhetspolitikk er viktige. Clintons velgere mener at økonomiske spørsmål og utenrikspolitikk er viktigere.