GIR DEG ANALYSER UNDER VM: Aryan Tari (17) og stormester Kjetil Lie gir deg fortløpende analyser av VM på TV2.no gjennom hele VM i USA. 
GIR DEG ANALYSER UNDER VM: Aryan Tari (17) og stormester Kjetil Lie gir deg fortløpende analyser av VM på TV2.no gjennom hele VM i USA.  Foto: Scanpix/TV 2/Rolf Haug/mattogpatt.no

«Den neste Magnus Carlsen» er TV 2s nye sjakkekspert

Sjekk hvem som gir deg sjakk-VM i New York på TV2.no.

Se TV 2s VM-dokumentar «Vidunderbarna» på Sumo nå!

Følg VM i sjakk på tv2.no/sjakk fra fredag 11. november. Vi følger Magnus Carlsens jakt på sitt tredje strake verdensmesterskap fra 19.45 hver dag. kampstart er 20.00.

17-åringen fra Lierskogen er trolig en av de i verden som kjenner sjakkspilleren Magnus Carlsens tanker best. I september var Tari del av det norske laget som herjet og endte på en historisk femteplass i OL.

– Jeg har et godt forhold til Magnus. Jeg ble først godt kjent med ham under lag-EM i Reykjavik i november 2015. Etter det spilte vi også OL sammen. Han er hyggelig, morsom og veldig fin å være på lag med. Vi har hatt noen treningssamlinger sammen, og det er alltid like gøy og spesielt å diskutere sjakk med ham, sier Tari om det norske VM-håpet.

I SENTRUM: Magnus Carlsen skal opp mot Sergej Karjakin i VM - som starter i morgen.  / AFP PHOTO / JOEL SAGET
I SENTRUM: Magnus Carlsen skal opp mot Sergej Karjakin i VM - som starter i morgen. / AFP PHOTO / JOEL SAGET Foto: Joel Saget

Tari selv er heller ingen småfisk i sjakkdammen. Den norske gutten med iranske foreldre skrev norsk sjakkhistorie allerede som 14-åring i 2013, da han ble internasjonal stormester (IM). Norgesmester ble han kun to år senere. Tari ble offisielt stormester (GM) i mars 2016, som den fjerde yngste gjennom tidene.

I Norge var bare selveste Magnus Carlsen selv yngre da han oppnådde tittelen allerede som 13-åring. De to andre nordmennene som akkurat i dag er bedre på ratinglisten, Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer, var begge fylt 18 år før de oppnådde samme bragd.

Dette er Magnus Carlsen

30. november 1990 i Tønsberg (25)

Ratingrekord: 2882 (2853 november 2016)

Meritter: Regjerende verdensmester i sjakk (2013,2014, ikke avholdt i 2015). Kan vinne sitt tredje VM på rad i november 2016.

Tari, som startet med sjakk allerede som femåring, er også på listen over verdens ti beste sjakkspillere under 18 år, og regnet som norsk sjakks fremste talent siden Magnus Carlsen. Allerede åtte år gammel gjorde Tari seg bemerket da han ble norgesmester i klassen under ti år. Ni år gammel var han nær ved å ta medalje i VM i samme klasse. Målet er å være blant de ti beste i verden som 25-åring.

Under VM vil 17-åringen servere TV2.nos lesere sine meninger og løpende analyser av partiene mellom russiske Sergej Karjakin og Magnus Carlsen fra og med parti tre i duellen, ettersom Tari selv er opptatt med å spille EM for lag for Vålerenga.

– Jeg gleder meg og er spent! Jeg har aldri gjort lignende før, så dette blir første gang. Tror det kommer til å bli gøy, sier Tari til TV2.no om sin nye jobb.

Dette er TV 2s eksperter

Aryan Tari (17):

Født: Stavanger

Bor: Lierskogen, Drammen

Hvem: Tidenes nest yngste norske stormester (bak Magnus Carlsen)

Skole: NTG Bærum

Kjetil Lie (35):

Født: Porsgrunn

Hvem: Stormester i sjakk og Norges sjette høyest ratede sjakkspiller (november 2016). Norgesmester (2009).

Helt uerfaren som ekspert er NTG-eleven til Simen Agdestein imidlertid ikke. Han besøkte blant annet TV 2s sjakkstudio i forbindelse med Norway Chess tidligere i år.

– Folk skal følge med på min dekning fordi jeg kommer til å lære dem mye om sjakk, og analysere og vise dem trekk for trekk hva som foregår i partiet. Jeg har mye peiling på sjakk og tror jeg kan bringe følgerne mye bra, sier Tari om sin egen rolle fra mandag 14. november.

I mellomtiden stepper en annen stormester inn i stolen. Norges sjette fremste sjakkspiller Kjetil Lie (35) innehar også han tittelen som stormester i sjakk. Han er også tidligere norgesmester fra 2009. Han regnes som en nær venn av Magnus Carlsen, og har ved flere store internasjonale turneringer fungert som sekundant for sjakkens største superstjerne.

MAGNUS-KJENNER: Kjetil A. Lie har spilt mot Magnus Carlsen flere ganger. Her fra 2009. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
MAGNUS-KJENNER: Kjetil A. Lie har spilt mot Magnus Carlsen flere ganger. Her fra 2009. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Rollen som sjakk-vert er en utfordring han gleder seg veldig til å bekle.

– Slik jeg kjenner Magnus er han nå i modus og svært sulten på å komme i gang.

– På mange måter kan man si at dette blir en match mellom to ulike innfallsvinkler; sportsmannen mot vitenskapsmannen. Magnus sin kreative, intuitive og innbitte tilnærming kontra Karjakins teoretiske, perfeksjonistiske tilnærming, sier Lie.

Følg VM i sjakk på tv2.no/sjakk fra fredag 11. november. Vi følger Magnus Carlsen i jakten på sitt tredje strake verdensmesterskap fra 19.45 hver dag. kampstart er 20.00.