Iversen: – Ciljan er ingen kaptein

Og retter en pekefinger mot Joshua King.

Berlin/Praha (TV 2 Sporten): Norge trenger tre poeng mot Tsjekkia for å gjenreise et realistisk håp om å ta annenplassen i VM-kvalifiseringsgruppa.

Til skjebnekampen kreves sterke personligheter som evner å inspirere og samle lagkameratene. Men tidligere landslagsspiss Steffen Iversen ser ingen – heller ikke i kaptein Per Ciljan Skjelbred.

– Vi var sammen i Rosenborg i flere år, og for meg er ikke Per Ciljan noen kapteinstype. Jeg hører det litt på intervjuer etter landskamper også. Det er vanskelig å plukke ut noen kaptein nå, fordi det er så få lederskikkelser. Men hadde du spurt meg da jeg spilte med Per, ville jeg sagt at han aldri blir noen kaptein, sier Iversen til TV 2 Sporten.

– Steffen har sagt mye rart
Landslagskapteinen svarer slik når han konfronteres med Iversens utsagn:

– Steffen har sagt mye rart om meg siden jeg var liten gutt. Folk skal få ha meningene sine. Rollen jeg har i laget er ikke som en kaptein var før i tida, der det gjerne var en stor og sterk person som brølte og skreik. Det er andre måter å gjøre det på, og jeg gjør det på min måte.

– Hva slags kaptein er du?

– Jeg er meg selv, sosial, åpen, og prøver å få alle til å føle seg velkommen. Jeg snakker mye med gutta, ikke minst de som er nye, så de tenker på det de skal gjøre og ikke noe annet. Det er en del unge som kommer og går, så det er en viktig oppgave, sier Per Ciljan Skjelbred.

TV 2s landslagsekspert, Jesper Mathisen, sliter med å se alternativene.

– Det er mange som mener vi burde hatt en bedre og tydeligere kaptein enn Ciljan, men hvem andre skulle det vært? Det viser noe av problemet i laget, sier han.

Mener King er for egoistisk
Etter å ha sett Norges kamper i VM-kvalifikasjoner har Steffen Iversen dannet seg et inntrykk av at Norge ikke framstår som et lag. 39-åringen mener enkelte framstår mer selvopptatte og fokuserte på å gjøre ting på egenhånd, enn av å hjelpe laget.

– Særlig framover i banen, og spesielt når det gjelder spydspissen vår, Joshua King. Det blir for mye på egenhånd og gjøre ting for seg selv. Mot Tyskland hadde han en mulighet hvor han bare kunne spilt ut til side, hvor han i stedet valgte å skyte selv. Og i et par andre kamper har det det virket som man heller vil ha æren av å score målet for Norge, framfor å stå samlet som et lag. Det har vært utrolig skuffende å se, sier Iversen.

Ciljan Skjelbred – som ser ut til å innta en høyre kantrolle mot Tsjekkia fredag – erkjenner at det fantes flere lederskikkelser tidligere. Samtidig mener han flere melder seg på nå enn tidligere.

– Det er flere som tar plass og ansvar. Det er ikke de klare ledertypene som var med tidligere, det kan jeg si meg enig i, men jeg synes det er bedre når det er flere som tør å snakke og bidra.

– Et steg i riktig retning
Den oppfatningen deles også av Stefan Johansen.

– I Celtic hadde vi Scott Brown som kaptein, men det var ikke kun han som var en bauta på og utenfor banen, det ble stilt knallharde krav. Og det synes jeg vi begynner å få her også. Etter tapet mot Aserbajdsjan var folk lynforbanna over at vi klarte å rote det til. Jeg synes det var sinnssykt godt å se, og et steg i riktig retning, sier han.

Selv har han vikariert som kaptein tidligere i 2016, men Johansen synes det er tøft å være en lederskikkelse når han selv har slitt på banen.

– Av naturlige årsaker liker jeg å stille krav til de rundt meg. Men det blir urettferdig mot andre hvis jeg spiller som en klovn selv, sier han.