DUELL: Vi har testet et veldig billig kjøleskap fra Electrolux mot et veldig dyrt kjøleskap fra Liebherr.
DUELL: Vi har testet et veldig billig kjøleskap fra Electrolux mot et veldig dyrt kjøleskap fra Liebherr. Foto: Matkontrollen

Matkontrollen tester kjøleskap:

Billigmodell slår markedets dyreste

Er det noen vits å bruke titusenvis av kroner på et kjøleskap? Vi har sjekket for deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjøleskapet er kanskje det eneste kjøkkenapparatet vi ikke klarer oss uten. Hovedfunksjonen til et kjøleskap var lenge uforandret: Holde temperaturen lav, slik at maten holder seg lengre.

Men i det siste har det begynt å komme kjøleskap som lover forbrukeren det lille ekstra.

Egen app

Tyske Liebherr er markedsledende på kjøleteknologi. De selger den dyreste modellen til hjemmebruk: Et av deres kombiskap koster tjuefem tusen kroner. Vi ønsker å teste det opp mot en langt rimeligere bestselger fra Electrolux, til 3800 kroner.

Liebherr-skapet kommer med flere ekstrafunksjoner, som et «partyprogram» som bråkjøler champagneflaskene dine og gir beskjed når de er klar til å sprettes. Det har også lavere støynivå og strømforbruk enn de fleste andre på markedet.

Men det viktigste er jo hvordan det holder på maten vår. Og i den forbindelse kommer Liebherr med fagre løfter. I kjøleskapets egen app finnes en lang a-til-å-liste over mat som skal ha høyere holdbarhet i deres modell.

For eksempel: Melk skal vare ni dager lengre enn i et vanlig kjøleskap. Biffen din skal vare seks dager lengre, brie-ost 16 dager, smør 60 dager og så videre. Noen av påstandene er utrolige; både epler og gulrøtter er eksempler på mat som skal vare i 80 dager i et Liebherr-kjøleskap.

Biofresh

HIPP SOM HAPP: Førsteamanuensis i plantevitenskap Siv Fagertun Remberg (til høyre) ser liten kvalitetsforskjell på grønnsakene lagret i Liebherrs superskap.
HIPP SOM HAPP: Førsteamanuensis i plantevitenskap Siv Fagertun Remberg (til høyre) ser liten kvalitetsforskjell på grønnsakene lagret i Liebherrs superskap. Foto: Matkontrollen

Liebherrs hemmelighet er deres «Biofresh»-teknologi. I skuffer separate fra kjøleskapet for øvrig, skal temperaturen holdes ekstra lav, ned mot null. Luftfuktigheten kan byttes mellom to innstillinger: Høy luftfuktighet for frukt og grønnsaker, og lavere luftfuktighet for kjøtt, fisk og meieriprodukter.

Påstandene om luftfuktighet får eksperter Matkontrollen snakker med til å stusse:

– Nå er jo de fleste meieriprodukt emballerte, så luftfuktighet vil ikke ha mye å si, sier professor Siv Skeie ved institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved NMBU i Ås.

SUPEREPLER, SUPERSKAP: I kjøleskapet fra Liebherr skal epler vare i opp til 80 dager.
SUPEREPLER, SUPERSKAP: I kjøleskapet fra Liebherr skal epler vare i opp til 80 dager. Foto: Matkontrollen

Men hva med grønnsakene? Har luftfuktigheten noen effekt? Reklamematerialet fra Liebherr kan gi inntrykk av svært avansert teknologi, men kjøleskapet tilfører ikke noe fuktighet eksternt, bare stenger inne eller slipper ut fukten som allerede er der via et spjeld.

– Når du legger en matvare i en skuff og lukker igjen, så må jo matvaren selv opparbeide luftfuktighet i hele skuffen, sier førsteamanuensis i plantevitenskap Siv Fagertun Remberg ved NMBU.

– Da må for eksempel en bunt med gulrøtter miste fuktighet for å lage fuktighet.

Ujevn temperatur

Ekspertene er enige i at temperatur er den viktigste faktoren for å holde på maten. Tommelfingerregel: Jo nærmere null, jo lengre varer maten. Men stemmer Liebherrs egne tall?

INGEN FORSKJELL: Ifølge Liebherr er en av disse ikke spiselige lengre.
INGEN FORSKJELL: Ifølge Liebherr er en av disse ikke spiselige lengre. Foto: Matkontrollen

Matkontrollens målinger viser at de ikke gjør det:

  • Begge Biofresh-skuffene er ment å ha lik temperatur. I realiteten er den øverste opp til to grader varmere enn den nederste. Og selv om de i snitt er kaldere enn standardinnstillingene på Electrolux-skapet, går ingen av dem nær nullpunktet, slik kjøleskapet selv påstår på eget display.
  • Luftfuktigheten i den «tørre» skuffen var på det meste bare 6,5 prosent lavere enn i den «fuktige».
  • Både temperaturen og luftfuktigheten er synlig ujevne over hele testperioden.

– Ujevne temperaturer kan «stresse» matproduktene over tid, sier Remberg.

– Så stabil temperatur er viktig?

– Ja.

BERG-OG-DALBANE: I Liebherrs modell til 25 000 kroner går temperaturen og luftfuktigheten opp og ned, men billigskapet fra Electrolux viser helt jevne verdier.
BERG-OG-DALBANE: I Liebherrs modell til 25 000 kroner går temperaturen og luftfuktigheten opp og ned, men billigskapet fra Electrolux viser helt jevne verdier. Foto: Matkontrollen

Til sammenligning: Mens Liebherrs verdier går opp og ned som en berg-og-dalbane, viser grønnsaksskuffene i Electrolux-skapet fullstendig stabile verdier, til tross for at det er over 21.000 kroner billigere.

Irrelevante påstander

Når for eksempel melk skal vare ni dager lengre enn i et vanlig kjøleskap, er det logiske spørsmålet: Ni dager fra når? Etter utløpsdato?

Matkontrollen har spurt Liebherr i Tyskland, som sier nei:

BERG-OG-DALBANE: I Liebherrs modell til 25 000 kroner går temperaturen og luftfuktigheten opp og ned, men billigskapet fra Electrolux viser helt jevne verdier.
BERG-OG-DALBANE: I Liebherrs modell til 25 000 kroner går temperaturen og luftfuktigheten opp og ned, men billigskapet fra Electrolux viser helt jevne verdier. Foto: Matkontrollen

«Våre lagringstider er kun veiledende informasjon for de produkter som ikke er merket med noen utløps- eller best-før-dato,» skriver kommunikasjonsdirektør Claudia Meindl og nevner mat kjøpt direkte fra bondens marked som eksempel.

Med andre ord: For alle som ikke kjøper melk rett fra bonden, er påstandene om lengre holdbarhet ugyldige.

I Norge er det hovedsakelig frukt og grønnsaker som selges uten datostempling – hvordan står det til de Matkontrollen har testet?

Dette har vi testet:

Liebherr CBNPES 4858-20 001 kombiskap – pris: 24 999,- (Expert)

Electrolux EN3201JOW kombiskap – pris: 3795,- (Expert)

Begge skapene har blitt anvendt i tråd med produsentenes egne anbefalte innstillinger.

Begge ble lastet opp med samme matvarer, i samme volum, kjøpt samtidig, med samme utløpsdato.

Vi har åpnet kjøleskapene med jevne mellomrom for å nærmere simulere hverdagsbruk.

Et kombinert hydro- og termometer har blitt plassert i alle skuffene for å måle luftfuktighet og temperatur over tid.

Testen har foregått over en måneds tid. Avhengig av utløpsdato ble visse matvarer vurdert tidligere.

Ingen forskjell

Sammen med Remberg på NMBU har de inspisert maten etter endt testperiode. Det er lite til ingen forskjell å spore mellom maten fra Liebherrs superkjøleskap og Electrolux’ billigmodell.

– Det her ser jo helt likt ut, sier Remberg og bøyer på en purre.

– Her er den samme mykheten man kan forvente fra vanntap etter så mange dager, og vi kan se at det har begynt å visne.

Matkontrollen har lagret maten i opptil en måned. Liebherr-gulrøttene skal med andre ord ha 50 dager igjen, men lite tyder på at de vil vare så lenge.

Remberg understreker at vi ikke har målt næringsinnholdet og derfor ikke kan si sikkert om det har gått ned, men på overflaten ser det ikke bra ut:

– Gulrøttene fra begge skapene har blitt ganske myke etter kort tid.

Også epler skal vare i 80 dager, men i realiteten vil det rett og slett variere fra eple til eple.

– Så det er en slags teoretisk mulighet de gir oss for økt holdbarhet, men i praksis hjemme på kjøkkenet vil jeg neppe oppleve det slik?

– Nei, og man har jo veldig mye forskjellig i kjøleskapet hjemme. Epler og gulrøtter skal i utgangspunktet ikke lagres sammen med epler.

– Vunnet andre tester

Liebherr skriver i en epost at de er «overrasket» over testresultatene. De beskriver Matkontrollens temperatur- og luftfuktighetsmålinger som uforklarlige «avvik».

Angående holdbarheten på mat skriver kommunikasjonsdirektør Claudia Meindl: «Det stemmer at kortidsvirkningen kan være ubetydelig, avhengig av hvilke grønnsaker som lagres. Men våre egne tester, og uavhengige tester gjort av tredjeparter, og tilbakemeldingen fra våre kunder viser at langtidseffekten er åpenbar.»

Hun viser også til at Liebherr nylig vant tester i både danske Tænk og svenske Råd & Rön.

Disse testene er brede funksjonalitetstester av mange modeller fra mange produsenter. Matkontrollen har i denne testen bare ønsket å se om en representant for billigskapene klarer seg mot det dyreste på markedet. Her kom Liebherr-modellen til kort på flere områder.