VERDENS MEKTIGSTE MANN: Det amerikanske folk har talt. Donald Trump blir landets neste president etter å ha vunnet en knusende seier over Hillary Clinton.
VERDENS MEKTIGSTE MANN: Det amerikanske folk har talt. Donald Trump blir landets neste president etter å ha vunnet en knusende seier over Hillary Clinton. Foto: Mandel Ngan

Slik snakker du med barna om Trump-seieren

Voksne bør være oppmerksomme hvilke ord man bruker for ikke å nøre opp under barns frykt, råder Unicef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump har kalt latinamerikanske immigranter for narkotikasmuglere og voldtektsmenn. Han har sagt at han vil kaste alle papirløse innvandrere ut av landet.

Han har oppfordret tilhengere til å banke opp folk på valgmøter, han har fornærmet kvinner over hele verden og han gjorde det til en regel å gi sine politiske motstandere kallenavn som «Lyin' Ted Cruz» og «Little Marco».

Verst gikk det selvsagt ut over kvinnen som ble hans motstander i valgkampen, Hillary Clinton. Trump har konsekvent kalt henne «Crooked Hillary», og han har en rekke ganger omtalt henne som «that nasty woman».

– Trump er slem

I barnehagen lærer man at man ikke sier slike ting om andre. Da TV 2 besøkte en gjeng barn i Brooklyn i forbindelse med Halloween, ble de mer skremt av presidentkandidaten enn av skumle kostymer.

– Trump er slem mot mennesker som er syke. Han burde være snill, sa åtte år gamle Nico Bermudez.

– Jeg ville stemt på Hillary, supplerte søsteren Alena.

Se reportasjen:

På Facebook verserer en rekke historier om barn som reagerer med vantro på valgresultatet. En far i Bergen skriver at hans sju år gamle datter sa ved frokostbordet at hun skulle ønske Pippi fantes, så hun kunne løfte Trump bort og gjøre hun andre til sjef.

– Bestemmer ikke alene

Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef, sier man som voksen må tenke over hvilke ord man bruker når barna hører på. Om barna spør om Trump er slem, kan man si at politikerne ikke alltid mener det de sier bokstavelig.

– Vi kan for eksempel si at valgkamp handler om at man skal vinne over den andre, og at man derfor overdriver, sier dumme og skremmende ting som man tror de som skal stemme liker. Og at noen av de tingene Trump har sagt, kan gi inntrykk av at han er slem. Men at det er mange som jobber sammen med Trump, og at han ikke bestemmer alt alene, sier Oudmayer.

Har ingen «krigsknapp»

– Hva skal man si til barn som er bekymret for om det blir krig med Trump som president?

– Det er viktig at voksne unngår å bruke skremmebilder som for eksempel at nå står 3. verdenskrig for tur, dette er som å oppleve 9/11 igjen, nå går verden under og så videre. Vi kan si at enda er det ingen som vet hva som vil endre seg i USA og i verden som følge av at han blir president, og at det ikke er slik at presidenten har en knapp han kan trykke på og så blir det krig, råder Oudmayer.

– Man kan også si at det er mange lover og regler som gjør det vanskelig for presidenten å gjøre endringer, og også til dette nevne at det er mange personer som jobber sammen med presidenten og at han ikke bestemmer alt alene, fortsetter hun.

Gruer seg til frokosten

CNNs politiske kommentator Van Jones sier i en følelsesladet kommentar at det er vanskelig å være forelder på valgnatten.

– Du sier til barna dine at de ikke skal mobbe. Du sier til barna dine at de ikke skal være stabukker. Du sier til barna dine at de skal gjøre leksene og være forberedt. Og så skjer dette, sa Jones etter at valgresultatet var klart.

– Folk legger ungene sine i kveld og de gruer seg til frokosten. De vet ikke hvordan de skal forklare dette for sine barn. Jeg har muslimske venner som tekster meg i kveld og spør om de skal forlate landet. Jeg vet om immigrantfamilier som er vettskremte i kveld.