Slik gikk Jarstein fra benkesliter til Bundesligas beste keeper

Rune Almenning Jarstein fikk kontroll på temperamentet og slo tilbake.

BERGEN/BERLIN (TV 2): Det er ikke lenger noen diskusjon om hvem som skal være Norges førstevalg som keeper.

Etter en lengre periode som reserve for Ørjan Nyland er Rune Almenning Jarstein selvskreven mellom stengene mot Tsjekkia fredag.

Hertha Berlin-keeperen topper magasinet Kickers rating for keepere i Bundesligaen. Og redningen mot Hoffenheim nylig fikk folk til å klø seg i hodet. Se den i innslaget øverst.

Men det har ikke alltid sett slik ut.

Imponert

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er imponert over måten landslagskeeper Rune Almenning Jarstein har snudd motgang til medgang i Tyskland.

– Rune har vært veldig stabil. Han utstråler en ro og en autoritet i spillet sitt. Du ser at han har mye rutine, både innen landslagsfotballen og etter hvert også i Bundesliga. I det hele tatt en sterk profil i tysk fotball, sa Høgmo tirsdag.

– Først og fremst retter jeg honnør til Rune selv og måten han håndterte motgangen på. Han trente mest og kanskje best. Han lot seg ikke affisere av motgangen, men var tydelig på at dette ønsker jeg. En forbilledlig måte å angripe situasjonen på, fortsatte han.

– Trente hardt

Så hvordan skjedde den smått utrolige snuoperasjonen?

– Jeg hadde en tung periode, men jeg trente veldig mye og fikk inn en ny keepertrener i Hertha Berlin som gjorde meg godt, sier Jarstein som også skryter av støtteapparatet og oppfølgingen han har fått på landslaget.

– Jeg går hver uke og tenker at jeg skal utvikle meg videre. Det er blitt mye ekstratrening både på banen og i styrkerommet. I tillegg er den beste utviklingen å spille kamper mot Bundesliga-lag. Det er god motstand.

– Hva er du blitt bedre på?

– Jeg føler jeg har tatt steg overalt. Jeg har fått mer erfaring, og når man trener og spiller med gode spillere hver dag så blir man kjappere.

Men noe har også skjedd med Jarsteins temperament.

Målvakten var en periode kjent for å koke over - både på treningsfeltet, i kamp og i intervju.

– Jeg har hatt noen episoder, men etter at jeg kom til Tyskland har jeg forandret meg på en positiv måte. Det lille temperamentet jeg har nå er bare positivt, sier Jarstein.

Så hva får Per-Mathias Høgmo av sin førstekeeper?

– Han er god én mot én defensivt. God til å stå og vente ut skuddet – sånn at han ofte står i veien for den klare målsjansen. Han har også utviklet seg i feltarbeidet. (©NTB/TV 2 Sporten)