RRIO DE JANEIRO, BRASIL 20160819.
Sommer-OL i Rio Håndball Norge - Russland.
Katrine Lunde jubler etter en redning under semifinalekampen mellom Norge og Russland under OL i Rio de Janeiro torsdag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RRIO DE JANEIRO, BRASIL 20160819. Sommer-OL i Rio Håndball Norge - Russland. Katrine Lunde jubler etter en redning under semifinalekampen mellom Norge og Russland under OL i Rio de Janeiro torsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Ekspert tror Lunde vrakes

Randi Gustad tror Katrine Lunde vrakes til håndballjentenes EM-tropp.

TIrsdag tar Thorir Hergeirsson ut Norges EM-tropp til mesterskapet som spilles i Sverige fra 4.-18. desember.

Se EM-uttaket direkte ved å trykke her.

Landslagssjefens bruttotropp på 27 spillere skal kuttes ned til 16. TV 2 sportens håndballekspert Randi Gustad tror Hergeirsson gjør flere endringer fra troppen som tok bronse i sommerens OL i Rio.

Luksusproblem på keeperplass

En posisjon det alltid knyttes spenning til er keeperplassen. Kari Aalvik Grimsbø, Katrine Lunde, Silje Solberg og Emily Stang Sando er med i bruttotroppen, men kun to vil få EM-billett, mens en vil bli reserve. I følge Gustad ligger rutinerte Lunde og formsterke Stang Sando dårligst an.

– Det er som vanlig dødsjevnt. Vi har de beste keeperne i verden, og det er fire som kan gå inn og dekke den plassen. Men Thorir har bare to billetter og akkurat nå ligger kanskje Silje Solberg og Kari Aalvik Grimsbø nærmest, sier Gustad.

Hvem skal erstatte Løke?

Det er ikke bare keepervalget som skaper hodebry for landslagssjefen. I forrige uke ble det klart at Norge må klare seg uten nøkkelspiller Heidi Løke, som venter barn. Derfor må Hergeirsson komme opp med en god plan for å erstatte Norges fremste angrepsvåpen. Vilde Ingstad, Marit Malm Frafjord og Pernille Wibe er de aktuelle kandidatene.

– Heldigvis har de erstatteren fra OL, veldig rutinerte Marit Malm Frafjord som er formsterk og god for Larvik. Så er det veldig spennende hvem han velger som makker til henne. Velger han en defensiv kvalitet som har landslagserfaring, som Pernille Wibe, eller velger han å se lenger frem og satse på Vilde Ingstad som kanskje har litt hvassere offensive kvaliteter, sier Gustad.

18-åring kan komme med

Siden Norge kan ta med 16 spillere til EM, og ikke 14 som i OL, er mulighetene store for at nye fjes kan få mesterskapsdebutere. Håndballjentene vant Golden League i Danmark i oktober uten ni av spillerne fra OL-troppen. Spillere som Kristine Breistøl, Silje Waade og ikke minst 18 år gamle Kjerstin Boge Solås la inn gode søknader i oppkjøringsturneringen.

– Jeg håper vi ser Kristine Breistøl i troppen, det vil ikke være noen overraskelse, men det handler om et helseperspektiv for henne. Jeg håper hun tåler et mesterskap. Det er i så fall kjempegøy for Norge, hun er en fantastisk spiller jeg håper vi får mye glede av i fremtiden, sier Gustad, som tror Hergeirsson, som har for vane å overraske i uttakene sine, kommer til å slippe en bombe også i morgen.

– Det kan være Solås fra Tertnes og det kan være Waade fra Byåsen. Det kommer ofte en overraskende kanin opp av hatten fra Thorir, så det blir spennende å se, sier Gustad.

Her er Norges bruttotropp: Kari Aalvik Grimsbø (Györ), Mari Kristine Molid (Randers), Emilie Hegh Arntzen (Byåsen), Veronica Kristiansen (Midtjylland), Ida Alstad (Byåsen), Stine Skogrand (Silkeborg), Vilde Mortensen Ingstad (Esbjerg), Nora Mørk (Györ), Stine Bredal Oftedal (Issy Paris), Malin Aune (Oppsal), Silje Solberg (Issy Paris), Marit Malm Frafjord (Larvik), Kristine Breistøl (Larvik), Silje Waade (Byåsen), Katrine Lunde (Rostov), Pernille Wibe (Issy Paris), Linn-Kristin Riegelhuth Koren (Larvik), Kjerstin Boge Solås (Tertnes), Hege Wahlquist (Tvis Holstebro), Betina Riegelhuth (Storhamar), Amanda Kurtovic (Larvik), Camilla Herrem (Vardar), Sanna Solberg (Larvik), Thea Mørk (Larvik), Marta Tomac (Vipers), Marit Jacobsen (Byåsen), Emily Stang Sando (Esbjerg).