USA-Valget

kraftsalve fra europarådets generalsekretær:

– Trump er en ekstremist

STRASBOURG, FRANKRIKE (TV 2): Thorbjørn Jagland mener Donald Trump undergraver demokratiet ved at han påstår at det amerikanske valget ikke er legitimt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte mandag formiddag Thorbjørn Jagland i hans private residens i Strasbourg.

Temaet under arbeidslunsjen med den norske statsministeren og Europarådets generalsekretær var blant annet at flere europeiske land har en uheldig demokratisk utvikling.

– Det er mange medlemsland i Europarådet som nå har utfordringer på den demokratiske arenaen, med mindre ytringsfrihet og med lover som begrenser sivilsamfunnet, sier Erna Solberg med adresse til land som blant annet Russland og Tyrkia.

– Ekstremist

Men dagen før skjebnevalget i USA mener Europarådets generalsekretær at Trump viser at også amerikanerne har utfordringer.

Jagland går så langt som å kalle republikanernes presidentkandidat for en ekstremist.

– På hvilken måte mener du Trump er en ekstremist?

– Jo, det å på forhånd si at et valg ikke er legitimt i et land som USA, det er veldig ekstremt. Det bidrar jo til å undergrave de demokratiske institusjonene, sier Jagland til TV 2 og sikter til Trumps gjentatte påstander om at valget er «rigged».

Tror på Clinton

Selv om han er generalsekretær i Europarådet har ikke Jagland problemer med å fortelle hvem han både håper og tror vinner presidentvalget i USA.

– Jeg håper som de fleste europeere at Hillary Clinton vinner. Og jeg tror forsåvidt også det