NATO vil heve beredskapen for opptil 300.000 soldater

– Den største forsterkningen av våre kollektive styrker siden den kalde krigen, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Soldater trener på ubran krigføring i Litauen. Foto: PETRAS MALUKAS
Soldater trener på ubran krigføring i Litauen. Foto: PETRAS MALUKAS

NATO-sjef Jens Stoltenberg varsler at en stor del av alliansens bakkestyrker må kunne mobiliseres raskere enn i dag. Målet er å avskrekke Russland.

– Vi observerer et mer offensivt Russland som har gjennomgått en vesentlig opprusting over flere år. De har triplet forsvarsbudsjettet sitt siden år 2000, utviklet nye militære funksjoner, trent opp styrkene sine og brukt militærmakt mot naboland, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til den britiske avisa The Times.

Som svar på dette gjennomfører NATO den «største forsterkningen av våre kollektive styrker siden den kalde krigen», ifølge Stoltenberg.

– Det er et stort antall mennesker i NATO-landenes væpnede styrker. Vi undersøker hvordan flere av dem kan klargjøres på kortere varsel, sier han.

Stoltenberg oppgir ikke hvor store styrker det er snakk om, men Adam Thomson, Storbritannias nylig avgåtte utsending til NATO, mener det dreier seg om å forberede opptil 300.000 personer på å rykke ut på to måneders varsel.

De skal i en krisesituasjon kunne mobiliseres etter at NATOs utrykningsstyrker har gått til aksjon.

Norge: – Kystjegerkommandoen reddet

Kystjegerkommandoen skal være reddet fra nedleggelse i forhandlingene om ny langtidsplan for Forsvaret.

Ifølge Aftenposten var avdelingen foreslått nedlagt, men får et videre liv i den nye langtidsplanen, etter det avisen erfarer. Forsvarssjefen og regjeringen ville overføre fast ansatte soldater og befal til basen Haakonsvern i Bergen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kunngjorde mandag formiddag at partiet var så godt som enig med regjeringspartiene om nye langtidsplan for Forsvaret.

Aftenposten melder at også støttepartiene er en del av enigheten om Kystjegerkommandoen, men det har det ikke lyktes NTB å få bekreftet. Forhandlingene om langtidsplanen berører dessuten 2017-budsjettet, som ennå er gjenstand for svært vanskelige forhandlinger mellom støttepartiene og regjeringspartiene (©NTB)

Mer innhold fra TV 2