GARDERMOEN: Mannen har forklart at han gikk ut av flyplassen og løp ut i skogen. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
GARDERMOEN: Mannen har forklart at han gikk ut av flyplassen og løp ut i skogen. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Foto: Lien, Kyrre

incestdømt rømte fra soning:

Syklet 50 mil, stjal båter og brøt seg inn i hytter

Den incestdømte mannen var på rømmen i Norge i et halvt år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke ble en mann i førtiårene fra Tromsø pågrepet i Nordland.

Mannen, som er dømt for grove seksuelle overgrep mot sin mindreårige datter, var fange ved Vadsø fengsel, og skulle i april overføres til kriminalomsorgen i Bergen.

Han ble sendt alene med fly til Gardermoen, og skulle bytte fly videre til Bergen, men dukket aldri opp til den neste avgangen.

Nå har politiet avhørt mannen om hva som skjedde aprildagen da han rømte fra soning.

– Han skulle melde seg for politiet på Gardermoen, men det gjorde han aldri, sier politiadvokat Elin Norgård Strand i Troms politidistrikt til TV 2.

Løp ut i skogen

Mannen har forklart i avhør at han forlot Gardermoen flyplass og rømte rett ut i skogen ved flyplassen.

– Han hadde verken telefon, ID eller penger, så han la en plan om å komme seg til Nordland, til et sted han hadde tilknytning til, sier Strand.

Deretter stjal mannen en sykkel og syklet fra Minnesund til Nordfjordeid, en strekning på vel 50 mil.

– Videre har han stjålet totalt tre båter, som han har seilt videre nordover med. Han har seilt fram til han ble pågrepet, sier Strand.

For å skaffe mat og kontanter har mannen brutt seg inn i flere hytter og fritidsboliger på sin rømning. Her har han angivelig stjålet mat, alkohol, klær og kontanter.

Mannen var på rømmen i et halvt år før han ble pågrepet av politiet 2. november i år.

– Skulle ikke oppsøke fornærmede
Mannen har ifølge politiet forklart at han ikke skulle oppsøke fornærmede i saken han er dømt i. I den grove overgrepssaken er både hans egen datter og hennes kusine fornærmede.

POLITIADVOKAT: Elin Norgård Strand forteller at politiet vil etterforske det mannen har forklart om rømningen i avhør. FOTO: TV 2
POLITIADVOKAT: Elin Norgård Strand forteller at politiet vil etterforske det mannen har forklart om rømningen i avhør. FOTO: TV 2

– Vi har ingen grunn til å tro at han skulle oppsøke de fornærmede, sier Strand.

Tidligere har datterens bistandsadvokat, Cecilie Dreschler, rettet sterk kritikk mot avgjørelsen om å la mannen reise alene. Datteren, som var mellom seks og syv år da overgrepene startet, er i dag i tidlig tenårene.

– Jeg synes det er helt uforståelig. Det er så kritikkverdig og en grov overtredelse av incestbestemmelsene, uttalte hun til TV 2.

Ingen etterforskning av Kriminalomsorgen

Mannen tiltales nå for å ha unndratt seg straffeforfølging, og politiet vil etterforske det han har forklart i avhør.

– Vi vil blant annet sjekke opp i innbruddene og tyveriene han forklarer seg om, sier Strand.

Politiadvokaten opplyser at de ikke vil etterforske Kriminalomsorgen, selv om de tidligere har uttrykt at de er svært kritiske til avgjørelsen som ble tatt om å sende mannen alene med fly.

– Kriminalomsorgen har selv foretatt en evaluering av dette internt. Det har heller ikke kommet inn noen anmeldelser mot dem, sier Strand.

Kriminalomsorgen region nord har tidligere opplyst at de har gjennomgått og endrer sine rutiner etter hendelsen. De vil blant annet stramme inn når det gjelder hvilke fanger som får reise alene.

– I denne type overføringer må vi sikre mer bemanning. I tillegg skal vi tilføre mer juridisk kompetanse til de ansatte. Vi tar også inn over oss den alminnelige rettsfølelsen vi må gi folk. Vi ønsker at folk i samfunnet kan føle seg trygge på at vi ivaretar den nødvendige sikkerhet så langt det lar seg gjøre, uttalte direktør i Kriminalomsorgen region nord, Jorid Midtlyng til NRK.