Når nøkkelen ikke lenger trenger å være i tenningslåsen – da kan det også være fort gjort å glemme den igjen inne i bilen. Det betyr i praksis at det er fritt fram for tyver.
Når nøkkelen ikke lenger trenger å være i tenningslåsen – da kan det også være fort gjort å glemme den igjen inne i bilen. Det betyr i praksis at det er fritt fram for tyver.

Dette har gjort det mye enklere å være biltyv

Her kan det være fort gjort å glemme seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere biler blir nøkkelfrie. I praksis at de har en fjernkontroll som sender signaler til bilen. Når du kommer bort til bilen, låser den seg opp av seg selv.

Dette i kombinasjon med en startknapp, gjør at du ikke trenger å bruke nøkkelen i det hele tatt. Dermed kan du beholde den i lomma, eller som mange gjør: Legge den i midtkonsollen eller passasjersetet foran.

Og da kan det igjen være lett å glemme seg, når man "bare" skal et kjapt ærend ut av bilen.

Advarer bileierne

Statistikk fra USA viser at antallet kjøretøyer som blir stjålet med nøkkelen inne i bilen, er sterkt økende. 57.096 tilfeller ble registrert i fjor, det var en økning på 22 prosent fra året før.

Amerikanske National Insurance Crime Bureau (NICB) advarer nå alle bileiere mot dette fenomenet.

– Teknologi som hindrer tyverier har hatt stor betydning for å få ned antallet de siste 25 årene. Men hvis du ikke låser bilen, hjelper det lite, sier NICB-president Joh Wehrle, i en pressemelding.

Stjålet bil: Denne bør det ikke være altfor vanskelig å finne...

Bare å starte opp og dra avgårde

Ekstra ille kan det gå om man tyvene finner papirer med hjemmeadressen i bilen. Da kan de dra dit, og stjele enda mer. NICB advarer derfor mot å la slike ting ligge i bilen. Det samme gjelder automatiske garasjeportåpnere.

Sigmund Clementz som er kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If, forteller at dette med tyveri av biler med nøkkelen inni, også er en problemstilling i Norge.

– Vi har flere tilfeller av dette årlig. Det har alltid vært viktig å passe på nøkkelen, og dette med nøkkelfrie biler, gjør det potensielt sett enklere for tyvene. Ligger nøkkelen i bilen, er det jo bare å starte opp og dra avgårde. Jeg vil nesten sammenligne det med å gå fra huset sitt ulåst og med alle vinduene åpne. Med ingen fysiske hindringer gjør man det altfor lett for tyvene, sier Clementz.

Så lett kan det faktisk være å stjele bilen din

Kan bety null erstatning

– Hva skjer med forsikringsdekningen når biler blir stjålet på denne måten?

– Her må man gjøre en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle. Spørsmålet er hvor grovt uaktsomt man har handlet. Her vil flere ting spille inn, for eksempel hvor man gikk fra bilen med nøkkelen i. Resultatet kan bli avkortning, i noen tilfeller også at man ikke får erstatning i det hele tatt, sier Clementz og avslutter med følgende oppfordring:

– Legg aldri igjen nøkkelen i bilen. Ha den i lomma og gjør det gjerne til en rutine at du låser bilen hver gang du går fra den. Da vet du også at nøkkelen ikke kan være inne i bilen.

Derfor kan det være smart å ha aluminiumsfolie rundt nøkkelen