– Derfor kan Liverpool vinne ligaen

Liverpool leder Premier League etter søndagens 6-1-seier mot Watford på Anfield.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er over 900 dager siden Liverpool sist toppet ligaen.

Manager Jürgen Klopp ønsker imidlertid ikke å snakke om mulighetene for en ligatittel for de røde.

– Hvis noen tror at det å være ett poeng foran etter elleve kamper er et stort tegn for resten av sesongen, kan jeg ikke hjelpe dem. Dessverre. Jeg kom her og jeg ba om tid, tålmodighet og tro. Og nå etter elleve kamper vil alle ha garantier. Det vi imidlertid tilsynelatende har er et meget godt fotballag, sa Klopp på pressekonferansen etter kampen søndag.

Men med sterke resultater mot Arsenal borte, Tottenham borte, Chelsea borte og Leicester hjemme, ser tingene unektelig atskillig lysere ut enn på lenge for Liverpool.

– Høyere toppnivå og defensiv trygghet
– Toppnivået er blitt mye høyere. Det kan man se mot de dårligere lagene. Liverpool er blitt mye bedre mot antatt svakere motstand. Mye av dette er Klopps fortjeneste. Han så at de hadde en god stamme, samtidig som han hentet inn nye, gode spillere, sier TV 2s Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller.

Den særdeles giftige angrepstrioen Roberto Firmino, Sadio Mane og ikke minst Philippe Coutinho har alle vært sterkt delaktige i oppturen for de røde, men TV 2-eksperten trekker også frem den defensive tryggheten som nå synes å være på plass i laget.

– Se bare på Matip. Han gikk fra å se litt keitete ut til nå å være en av ligaens beste midtstoppere. Han har virkelig vist seg å være det Liverpool har behøvd for å skape defensiv trygghet. Det er også morsomt med alle de forskjellige spillerne som har vært involvert i scoringene, sier han.

Han mener det er naturlig at Liverpool regnes med blant tittelkandidatene, men vil ikke forskuttere noen ligatittel.

– Det er umulig å vite om noen av disse lagene klarer å være med helt inn. Det er jevnt i toppen og tre dårlige kamper er nok til å sende dem nedover på tabellen. Dessuten ser Chelsea hvasse ut. Det samme gjør City. Og hva skjer dersom Liverpool får skader? I tillegg er det knapt en spiller utenom James Milner på Liverpool som har erfaring i å stå løpet ut. Det kan virke som om det å starte med mange bortekamper har vært en velsignelse for Liverpool. Også sier de litt at Jose Mourinho kommer til Anfield og nuller dem. Det er logisk at de sees på som tittelkandidater slik som de har prestert nå, sier han.

Og legger til:

– Det som er annerledes denne sesongen er at Liverpool er jevnspilt med de andre topplagene i ligaen. De er i hvert fall like gode som Chelsea og Arsenal og de andre storlagene. Klarer de å holde seg på det jevne, gode nivået fremover, kan det bli gøy for Liverpool-fansen. I tillegg slipper ikke laget inn så mange tullete mål som de gjorde før. Det virker som om de har fått bedre fokus av ikke å ha så tett kampprogram.

I januar skal Sadio Manè spille afrikamesterskapet for Senegal fra 14. januar til 5. februar. Mange hevder at den fotrappe 24-åringen kommer til å bli sterkt savnet.

– Han kommer jo blant annet til gå glipp av kampene mot United og Chelsea, men det som er viktigere for Liverpool sin del er at Matip ikke spiller for Kamerun. Han har sagt at han ikke tar telefonen når landslagstreneren ringer. Og det har nok mer å si at han blir værende hjemme i Liverpool, sier Stamsø Møller.

Coutinho den store forskjellen
Det som imidlertid blir viktig for Liverpool fremover er å beholde Philippe Coutinho. Den brasilianske midtbanespilleren står bokført med fem mål og fem assist så langt denne sesongen.

– Han har vært den store spilleren. Forsvinner han kan det bety forskjellen mellom første- og tredje-plass for Liverpool, sier Stamsø Møller.

Også BBCs ekspert Garth Crooks lovpriser Coutinho.

– Månedens spiller for oktober spiller så bra at det virker som om han kommer til å få prisen i november også. Det eneste problemet er at all oppmerksomheten fører til interesse fra storklubbene. Liverpool nyter for øyeblikket godt av Coutinhos prestasjoner, men skulle de nok en gang mislykkes i å vinne trofeer, kan han fort ende opp i en klubb som har mulighet til det, sier han.