mANNEN BAK BEVEGELSEN «FUCKING FLINK»:

Tror de har fått bot – i stedet får de premie

Snille folk sover bedre, ler mer og er mer kreative. Grunnleggeren av den danske nettbevegelsen «Fucking flink» prøver å forklare hvorfor det lønner seg å være snill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lars Ap er i Norge for å inspirere andre under TEDx. Arrangementet blir filmet og til sammen er presentasjonene på nett sett av en milliard. Han hevder at snille folk sover bedre, våkner lettere, er mer kreative og ler mer.

Forbasket snill

Dansken kaller organisasjonen «Fucking flink» som han oversetter til «forbasket snill» fordi han mener et provoserende ord gjør det mer kult å være «Mr. Nice guy».

– Å være «flink» i Danmark det er jo å være «vennlig», begynner han, men tilføyer at hans folkebevegelse innebærer mer raushet og omtanke enn god oppdragelse, og at han derfor foretrekker oversettelsen «snill». Målet hans er å gjøre Danmark til verdens snilleste nasjon. Da må flere utvikle det han kaller en sosial sixpack hvor man rett og slett trener hver dag på å gjøre en god gjerning.

Belønner bilister

Nettstedet www.fflink.dk har 180.000 følgere på Facebook og oppfordrer folk til å ikke bare like, men også handle. Snille initiativ blir delt til inspirasjon for andre.

Ap selv har gått foran med et eksempel der han istedenfor å gi parkeringsbøter, hjelper bilister å lukeparkere og belønner dem med en hundrelapp til sjåførenes gledelige overraskelse.

Se stuntet i vinduet øverst!

Lettere å stå opp

– Vi kalte det det danske snill-eksperimentet, forklarer Lars til en fullsatt sal på Norges Handelshøyskole.

En undersøkelse med 981 dansker i en uke ga følgende resultat: De som gjorde noe snilt mot andre minst en gang om dagen at var 38 prosent mindre sint, hadde 29 prosent lettere for å stå opp, ble 22 prosent mer kreativ og lo 16 prosent mer.

TV 2 Lørdagsmagasinet spurte nordmenn om de tror det lønner seg å være snill. I videovinduet over kan du se hva de svarte.