Så lett hacker de mobilen din – uten at du vet det

Uten at du er klar over det, kan en hacker tappe mobilen din for verdifull informasjon. Det er du som har gjort det mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er få som forstår at de har blitt hacket før det er for sent. Noen telefoner hackes ved at man har fysisk tilgang til mobilen, men i mange tilfeller behøver ikke hackeren å være i nærheten.

Apple eller Android?

Med en Android-telefon har du muligheten til å laste ned applikasjoner utenom nettbutikken. Det gjør disse telefonene mer utsatt enn Iphonene fordi de samme mulighetene i utgangspunktet ikke finnes med Apple. Det du tror er en harmløs applikasjon, kan være en felle.

Vidar Sandland har jobbet med informasjonssikkerhet både i Forsvaret og i Telenor og har gode kunnskaper om hva som er mulig for en hacker.

Hacker-applikasjoner

– Jeg kan for eksempel laste ned en legal versjon av Pokémon Go eller Angry Birds, legge på en skadevare, for så å legge det ut igjen slik at andre kan laste det ned. Når du installerer dette på din telefon, kan jeg ta kontroll over din telefon, sier Sandland som i dag er seniorrådgiver i NorSiS.

Dersom du laster ned og tar i bruk applikasjon som en hacker har skadet, vil ikke du i utangspunktet merke det. Du får ingen beskjed på skjermen - alt fungerer som normalt.

– Likevel kan jeg når som helst fjernstyre telefonen og ta kontroll over mikrofonen og kameraet, sier Sandland.

Også en SMS som tilsynelatende er fra en troverdig kilde, kan være et hackerangrep.

– For en hacker er det like enkelt å sende en falsk sms som en ekte sms. For eksempel kan du få en sms fra det du tror banken din eller teleoperatøren din hvor de ber deg laste ned noe, sier Sandland.

Gjør du det, og meldingen kommer fra en som forsøker å hacke deg, har vedkommende fått full tilgang.

Her finner du ti tips til hvordan sikre mobilen din

– Må være bevist på sikkerhet

Foreløpig er det få som har rapportert om mobilhacking, men det finnes trolig mørketall. Datatilsynet ber nå folk være mer kritiske til det de laster ned på telefonene sine.

– Den trusselen som vi alle sammen har blitt gode på å forstå på hjemme-PCen, finnes også på mobilen. Derfor handler det om å være bevist på sikkerheten på den mobile enheten din. Ha anitvirusprogram og vær trygg på hvilke applikasjoner du laster ned, sier Helge Veum, avdelingsleder i Datatilsynet.

Skulle du allerede mistenke at du er utsatt for hacking, bør du ifølge Sandland gå tilbake til fabrikkinnstillinger.

– Det hjelper ikke å slette appen. Først når du har gått tilbake til fabrikkinnstillinger, blir du kvitt eventuelt skadelig programvare, sier han.

Samsung sier i en kommentar til TV 2 at de har kundenes personvern som høyeste prioritet. Selskapet utvikler kontinuerlig egne sikkerhetsverktøy for Android-telefoner.