Se årets råeste nordlysfilm

I forrige uke eksploderte nordlyset over Tromsø. Ole Salomonsen tok med kamera ut, og har laget den beste nordlysfilmen vi har sett i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordlyset er magisk. Så vakkert, merkelig og mystisk at du nesten må ha sett det for å forstå.

Nordlyset er sterkest i en smultringformet ring rundt polene. Det er ikke spesielt mye nordlys på selve polpunktet, på vår del av kloden er nordlyset sterkest rundt 70 grader nord.

Akkurat over Tromsø altså.

SMULTRING: Nordlyset skinner i en ring rundt nordpolen. Sollyset «dytter» ringen inn mot nattsiden av jorden. Ill: Spaceweather
SMULTRING: Nordlyset skinner i en ring rundt nordpolen. Sollyset «dytter» ringen inn mot nattsiden av jorden. Ill: Spaceweather

I Tromsø skimrer ikke nordlyset i horisonten slik vi oftest ser det i Sør-Norge, det fyller hele himmelen med blafrende gardiner i grønt, blått, fiolett og rosa.

Folk behøver ikke å dra ut av byen for å se nordlyset, de lever under det hele vinteren.

Ole C. Salomonsen bor i Tromsø. Han jobber som fotograf, og er skikkelig facinert av nordlyset.

I høst har det både vært uvanlig kraftig nordlys, og uvanlig fint og klart vær i Nord-Norge. Det har Salomonsen utnyttet.

Nordlys i dag kl. 06-10

Moderat nordlysaktivitet. I Troms og Finnmark vil nordlyset være synlig i senit (rett opp) og høyt på nordhimmelen i Nordland og Nord-Trøndelag. Nordlyset vil være synlig like over nordhorisonten sørover til Stad og Dombås.

Varsel oppdatert kl. 06.00

Opptakene er gjort i september og oktober, mye av den under solstormen i forrige uke.

Nyt, dette er den råeste nordlysfilmen vi har sett i år.

Salomonsen bruker et kamera som klarer å filme nordlyset, videoen hans er ikke satt sammen av stillbilder slik de fleste slike nordlysfilmer er.