NY APP: Med denne app'en kan utøvere nå rapportere forsøk på kampfiksing.
NY APP: Med denne app'en kan utøvere nå rapportere forsøk på kampfiksing.

NISO går til kamp mot kampfiksing

Lanserer en app der utøverne kan rapportere forsøk på kampfiksing.

NISO, Norges Idrettsforbund og Lotteritilsynet lanserer fredag en app som skal bidra til å bekjempe kampfiksing.

Appen har fått navnet Red Button.

– Det er et enkelt verktøy slik at utøverne kan gjøre sin plikt og ansvaret de har for å rapportere det de kjenner til hvis det skal være forsøk på kampfiksing. Det er våre kolleger i Finland som har utviklet det og vi ser frem til å gjøre det tilgjengelig også for utøvere her i landet, forklarer forbundsleder i NISO Joachim Walltin til TV 2.

Tidligere landslagsspiller Tom Høgli er en av dem som allerede har fått prøve app'en.

– Det er et veldig enkelt system. Du registrerer deg og blir tilsendt et passord. Så kan du trykke på noen valgmuligheter. Om du er blitt kontaktet selv eller andre som er blitt kontaktet eller om du har hørt et rykte. Så kan du spesifisere det litt og velge om du vil være anonym eller stå frem med navn. Det er veldig enkelt å bruke. Det er et kjempefint verktøy i en viktig sak, sier han.

Når en utøver rapporterer inn et forsøk på kampfiksing via Red Button, så kommer varselet til Lotteritilsynet, og så er det de som går videre med opplysningene.

– Jeg vil ikke sitte på den informasjonen. Jeg vil ha noen som kan behandle det på en fortrolig og ordentlig måte. Vi ser fra våre naboland og internasjonalt at det ikke er utøverne selv som finner det på om det er forsøk på kampfiksing. Det står ofte tunge kriminelle miljøer bak. Da er sikkerheten og en eventuell anonymitet for dem som rapporterer viktig for oss, forklarer Walltin.

Både Høgli og Walltin har mange år bak seg i toppfotballen, men ingen av dem har opplevd noen forsøk på fiksing av kamper. Men de har begge hørt om episoder. Nå håper de at denne nyvinningen kan bidra til at slike forsøk blir stoppet i tide.

– Vi har plikt til å rapportere om vi vet om noe. Det er viktig at vi utøvere tar det ansvaret og går sammen for å holde sporten så ren og fin som mulig, sier Høgli.