Hemmelig politiaksjon mens Ubaydullah og 19-åring var på skogstur med Profetens Ummah

NEKTER: Ubaydullah Hussain har klippet håret og barbert vekk skjegget. Han nekter å la seg fotografere i Oslo tingrett. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NEKTER: Ubaydullah Hussain har klippet håret og barbert vekk skjegget. Han nekter å la seg fotografere i Oslo tingrett. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje
OSLO TINGRETT (TV 2): Politiet ransaket hybelen til terrortiltalt mens han skjøt med luftgevær i skogen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den terrortiltalte 19-åringen fortsatte fredag sin forklaring i retten. Han ble stanset i begynnelsen av juni i fjor på Landvetter flyplass utenfor Gøteborg, og påtalemyndigheten mener han da var på vei til Syria for å slutte seg til IS.

Han møtte Ubaydullah Hussain (31) første gang i mars samme år, og det var Hussain som kjørte 19-åringen til flyplassen. Han hevder han allerede før dette hadde planer om å reise til det borgerkrigsherjede landet, men at han aldri hadde planer om å knytte seg til IS.

Skjøt med luftgevær i skogen

Før han reiste var 19-åringen også på skogstur med Ubaydullah Hussain og flere andre fra Profetens Ummah-miljøet. 19-åringen hadde det med seg et luftgevær, og de skjøt på flasker med dette.

– Det var helt vanlig, vi har gått sånne turer før. Ingen visste at jeg hadde luftgeværet, men jeg nevnte det i en eller annen sammenheng, og tenkte det kunne vært gøy å prøve.

19-åringen forteller at Adnan Shaluni, som tok over etter Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah da han ble pågrepet, og fem andre personer fra miljøet var med på turen.

Mens de var på denne skogturen, gjennomførte politiet en hemmelig ransakning av hybelen til 19-åringen. Der fant de blant annet lapper med spørsmål 19-åringen forklarer at han skulle stille Ubaydullah Hussain og en person han ikke ønsker å navngi.

Fikk kallenavn av Ubaydullah Hussain

Blant annet var det spørsmål om «alder på dem som deltar?», hvem som var den yngste han hadde hørt om, og om det var mulig «å komme sammen med nordmenn?».

19-åringen forteller at dette gjaldt forskjellige grupperinger i Syria, og ikke var rettet mot terrororganisasjonen IS, slik påtalemyndigheten mener.

– Jeg har hørt at IS har benyttet barnesoldater, og lurte på om Ubaydullah visste noe om det.

I tillegg var det flere apper og navn på kontaktpersoner på forskjellige sosiale medier. Ifølge 19-åringen var dette fordi det var gratis å kontakte dem på denne måten, og dette ble installert på en telefon han fikk av Ubaydullah Hussain.

Han fikk også beskjed om å kalle seg «Abu Khatir al Norweji» når han kontaktet disse personene. Dette er et navn påtalemyndigheten mener han fikk av Ubaydullah Hussain under rekrutteringsprosessen til terrorgruppen IS.

Omtalte Ubaydullah som Ulrik

Overfor kamerater skrøt han også av at han hadde møtt Ubaydullah Hussain for første gang, men var forsiktig med å omtale ham med navn. På Facebook skrev han blant annet til en venn:

«Bror, du aner ikke hvem jeg møtte i går. Var tre timer med ham. Han ga meg kortet. Kan ikke skrive navnet hans, men fornavnet starter på U og etternavnet starter på H.»

Senere skriver også 19-åringen «Ja, Ulrik Hofstad er en fin fyr», med referanse til denne UH.

Bekymringssamtaler med politiet

19-åringen slettet alle Facebook-meldinger og deaktiverte kontoen sin før han la ut på Syria-reisen. Politiets etterforskere har likevel klart å gjenskape disse meldingene.

Politiet tok også kontakt med 19-åringen og gjennomførte bekymringssamtaler med ham fordi de fryktet at han skulle dra til Syria.

– Politiet kom hjem og spurte hva mine tanker var rundt å reise til Syria.

Familien hans var også bekymret for reiseplanene, noe han har forståelse for.

– Jeg hadde sikkert gjort det samme hvis jeg var forelder.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook