Ada Hegerberg ble kåret til Europas beste fotballspiller, men er ikke blant kandidatene til verdens beste. Foto: Scanpix
Ada Hegerberg ble kåret til Europas beste fotballspiller, men er ikke blant kandidatene til verdens beste. Foto: Scanpix Foto: Ness, Jan Kåre

Ada Hegerberg vraket fra FIFAs liste over de beste spillerne

Lyon-stjernen Ada Hegerberg (21) ble kåret til Europas beste spiller, men når ikke opp på FIFAs liste over verdens beste.

Målmaskinen Hegerberg ble hyllet sammen med Cristiano Ronaldo i regi av Det europeiske fotballforbundet (UEFA) 25. august.

Nå er Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) kommet med sin liste over de ti spillerne som kan bli kåret til verdens beste.

Der glimrer Ada Hegerbergs navn med sitt fravær.

– For meg så er det veldig rart. Men ser du på den listen der så er det mange gode fotballspillere. Jeg tipper at Ada ikke kom med fordi Norge røk ut av OL-kvalifiseringen. Spillerne på denne listen spiller for de store landslagene som Frankrike, Brasil og Tyskland, sier Norges mest dekorerte spiller i landslagssammenheng, Hege Riise (47), til TV 2.

Dette er de nominerte:

Sara Däbritz (Bayern München),

Camille Abily (Olympique Lyonnais),

Amandine Henry (Portland Thorns),

Saki Kumagai (Olympique Lyonnais),

Carli Lloyd (Houston Dash),

Dzsenifer Marozsán ( FFC Frankfurt/Olympique Lyonnais),

Marta da Silva (FC Rosengård),

Lotta Schelin (Olympique Lyonnais/ FC Rosengård),

Christine Sinclair (Portland Thorns).

Vinneren skal kåres i Zürich 9. januar. Vinneren kåres i en prosess der 50 prosent vektlegges stemmene fra kapteiner og landslagssjefer på landslag, mens de resterende 50 prosenene vektlegges internettstemmer og stemmer fra 200 utvalgte mediarepresentanter fra hele verden.

Tidligere landslagsspiller Melissa Wiik (31), som nå spiller for Urædd i Toppserien, synes også det er overraskende at Hegerberg ikke er på listen, men hun vil ikke kalle det en skandale.

– Hun scorer jo mange mål, men det er på et lag som er bedre enn mange landslag i en liga som ikke har mer en to-tre gode lag. Den tyske ligaen er for eksempel mye bedre etter min mening. Det har nok heller ikke hjulpet at landslaget ikke har prestert på veldig høyt nivå i det siste, sier Wiik til TV 2.

Den spanske storavisen Marca synes også det er oppsiktsvekkende at Hegerberg ikke er på listen. De vinkler sin sak på nettopp det.

Lyon har fire spillere på listen. Svenske Lotta Schelin (32) er en av dem.

– At hun er med istedenfor Hagerberg er rart. Ada er bedre enn henne, så det kan diskuteres, sier 31-åringen.

– Vil være med i fremtiden

Hege Riise, som nå er assistenttrener og sportssjef for LSK Kvinner, mener helt klart at Hegerberg burde vært blant de nominerte.

– Ja, helt klart. Det finnes mange type spillere på denne listen som både er tekniske og kreative, men her ble alt tydeligvis avgjort på skjønn, oppsummerer Riise.

Riise, som spilte hele 188 landskamper for Norge mellom 1990 og 2004, er imidlertid ikke i tvil om at 21 år gamle Hegerberg vil havne hyppig på listen over FIFAs beste spillere i verden i fremtiden.

– Ja, det finnes det ingen som helst tvil om. Hun er ung enda, spiller for et svært godt lag i Lyon, og om Norge gjør det bedre og kommer til mesterskap vil Ada garantert være på den listen – kanskje allerede neste år, fastslår Riise.

Det er Melissa Wiik enig i.

– Ada er jo fremdeles kjempeung. Hun har mange år å gå på. Hun vil fortsette å utvikle seg.