TILTALT: Ubaydullah Hussain ønsker ikke å bli fotografert i retten, men har barbert skjegget og klippet håret. Her er han fra et tidligere rettsmøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TILTALT: Ubaydullah Hussain ønsker ikke å bli fotografert i retten, men har barbert skjegget og klippet håret. Her er han fra et tidligere rettsmøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Møtte Ubaydullah Hussain på kebab-restaurant – reiste mot Syria tre måneder senere

OSLO TINGRETT (TV 2): Terrortiltalt 19-åring brøt sammen da han fortalte om avskjedsmøte med moren før han skulle reise til Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

19-åringen er født og oppvokst i Oslo, og konverterte til islam i 2012. Fra vitneboksen fortalte han at han kom i kontakt med ekstremistgruppen Profetens Ummah etter nyttår 2015. Da hadde han blitt engasjert i Syria-konflikten, der borgerkrigen allerede hadde herjet i flere år.

I begynnelsen av mars 2015 støtte han og en kompis tilfeldigvis på Arfan Bhatti og Ubaydullah Hussain på en kebab-restaurant i Oslo. De to hilste såvidt, fordi 19-åringen visste at Hussain også var muslim.

– Etter at vi har spist, foreslo kompisen min at vi skulle gå, men jeg insisterte på at vi skulle bli sittende, fordi jeg ville snakke med Ubaydullah, fortalte 19-åringen fra vitneboksen.

Han får kontakt med Hussain etter hvert, og han spurte om det var noen mulighet for at han kunne kontakte Hussain på telefon.

– Jeg ønsket kontakt med Ubaydullah litt fordi jeg allerede hadde bestemt meg for at jeg skulle til Syria. Jeg hadde kontakt med en person, som jeg ikke vil si navnet på, sa 19-åringen.

– Ser han reagerer sterkt på det

Han visste allerede at medlemmene i Profetens Ummah hadde kontakt med mennesker som hadde reist til Syria.

– Jeg tenkte at han kanskje kunne gi meg råd. Men ikke om IS eller noen sånne ting, kun å reise til Syria.

19-åringen sendte så en SMS til Ubaydullah Hussain, og at de to kunne møtes. Dette var få dager etter det første møtet, og de to gikk en tur sammen for å snakke om at 19-åringen vil reise til Syria.

Etter dette ble han kjent med flere i miljøet rundt Hussain, og aktor i saken, statsadvokat Fredrik G. Ranke, påpekte at han i rekordfart ble en del av Profetens Ummah-miljøet.

19-åringen sier han var veldig uvitende rundt hva man trengte for å reise til Syria, men at han fikk råd fra Hussain rundt reiserute, hva han burde ta med og andre praktiske opplysninger.

– Dette er ting jeg kunne fikset selv også. Men det var jeg som trykket på kjøp og sånn.

Hadde avskjedsmøte med moren

Reiseruten 19-åringen skulle bruke, er den samme som to andre terrordømte personer, Adam Magomedov og Hassan Ahmed, brukte da de ble med i IS.

Dagen før han skulle reise, avtalte han å møte moren for å ta avskjed med henne. Hun visste ikke at sønnen skulle dra til Syria.

– Hun hadde laget god mat, og det var hyggelig det, men jeg var klar over at det kunne være siste møte med moren, sa 19-åringen.

For å ikke begynne å gråte, satt han seg med en PC i stuen og så på de mest grusomme videoene fra Syria som han kunne finne, for å motivere og minne seg selv på hvorfor han skulle reise fra moren.

– Det er videoer jeg har sett utallige ganger før, og klarer å ta meg sammen.

Mens han forteller om avskjeden med moren, bryter 19-åringen sammen i gråt og må ta en kort pause for å hente seg inn.

Dagen etter ble han pågrepet på Landvetter flyplass utenfor Gøteborg. Det var Ubaydullah Hussain som kjørte ham til flyplassen, sammen med Adnan Shaluni og et film-team som lager en dokumentar om Hussain.

19-åringen beskriver det som en tårevåt avskjed mellom de tre, men presiserer at Ubaydullah Hussain aldri har hatt et ønske om at han skulle reise til Syria.

Konverterte på verandaen

Fra vitneboksen fortalte han at han drev mye dank i ungdomsårene, og røyket hasj og drakk alkohol. Etter hvert forandret han seg, og sluttet med dette. I slutten av niende klasse konverterte han også til islam, men gjorde ikke noe stort nummer ut av det foran venner eller familie.

– Jeg gikk ut på verandaen min og sa trosbekjennelsen, sa 19-åringen.

Gradvis ble han mer åpen om at han var praktiserende muslim, men vennene hans trodde han tullet.

– Det spredte seg et rykte på skolen og slike ting, men målet mitt var at ryktet ikke skulle nå familien min. Jeg skulle ta det senere da jeg følte det passet.