Kreftrammede Marie (20) hadde et siste ønske – hun ville dø hjemme

Ønsket ble oppfylt takket være familien og en engasjert hospice-sykepleier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Marie var 17 år gammel ble hun diagnostisert med benkreft. Videre tilbragte hun nesten et år på Radiumhospitalet for behandling. Året etter ble hun friskmeldt og fikk oppleve russetiden med vennene sine.

I mai 2002 fikk Marie tilbakefall, og legene sa at det ikke lenger var noe å gjøre. Marie hadde da ett ønske; hun ville dø hjemme.

Betydde mye

Maries mor, Toril Farbu, er glad for at familien fikk være samlet til siste slutt.

– Det var det beste som kunne ha skjedd, for da fikk hun ha venner på besøk, og vi kunne leve mer som en vanlig familie, sier Farbu.

Astrid Rønsen er hospice-sykepleier. Dette innebærer blant annet at hun hjelper mennesker som ønsker å dø hjemme både med omsorg og smertelindring. Astrid var sammen med Marie og familien helt til siste slutt, og det har gjort inntrykk på henne.

– Det jeg husker er hvordan vi ble kjent. Hun kom kjørende alene til vårt kontor i Lørenskog. Hun var veldig tydelig på hvorfor hun kom. Hun ville veldig gjerne hjem, forteller Rønsen.

Ikke alle får dø hjemme

I Norge får imidlertid ikke alle som vil det dø hjemme. Norge har bare 4 hospice, og det er bare 14 % som dør hjemme.

– Norge er helt på bunn i Europa når det gjelder å få dø hjemme, sier Rønsen.

Astrid Rønsen er klar på at hun ønsker å bedre hospice-tilbudet i Norge, slik at alle som ønsker det kan få dø i sitt eget hjem.

– Marie er en av de jeg har hatt med meg i ettertid, som har inspirert meg til å jobbe ekstra for å få til en utvikling som gjør at nettopp flere kan være hjemme.

Helseminister Bent Høie har tidligere uttalt til TV 2 at han heller ikke er fornøyd med dagens hospice-tilbud. Nå er det imidlertid satt sammen et utvalg som skal gi råd for hvordan tilbudet kan forbedres. Astrid Rønsen er en av dem som sitter i dette utvalget.