Henrik Kristoffersen går til søksmål mot Skiforbundet etter en langvarig sponsorstrid. Foto: Scanpix
Henrik Kristoffersen går til søksmål mot Skiforbundet etter en langvarig sponsorstrid. Foto: Scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Går glipp av millioner – saksøker Skiforbundet

Slalåm-esset Henrik Kristoffersen (22) kunne tjent 15 millioner om han fikk kjøre med sin private sponsor på hjelmen. Det sier Skiforbundet nei til. Nå blir de saksøkt.

Det var NRK som meldte om søksmålet onsdag.

Stevningen av Norges Skiforbund ble levert Oslo tingrett 17. oktober av Kristoffersen-leiren.

Alpinisten har lenge forsøkt å få lov til å kjøre med logoen til sin private sponsor Red Bull på hjelmen, slik Aksel Lund Svindal får lov til, men har fått nei.

Helgen 23. oktober kjørte Henrik Kristoffersen, som vant slalåmcupen forrige sesong, sesongåpningen i Sölden og kom med kryptiske uttalelser om hvorfor det ikke ble suksess der.

– Det blir brukt mye energi på dette, og det er selvsagt ikke optimalt, sier Henriks far Lars Kristoffersen til TV 2.

Kristoffersen signerte en mindre avtale med Red Bull i 2014, men har et stående tilbud om en større. Etter det TV 2 erfarer kunne Henrik Kristoffersen tjent 15 millioner kroner på en avtale med Red Bull der hjelmprofilering var en del av pakken.

Telenor har nå kjøpt reklameplassen på hjelmen. Derfor vil ikke Skiforbundet tillate Kristoffersens avtale. Telenors avtale ble signert etter at Lund Svindal fikk godkjent Red Bull-reklame på hjelmen i konkurranse.

– Nå har Red Bull signalisert at de ikke ventet lenger, og vi følte vi ikke ble tatt skikkelig seriøst. Skiforbundet trenerte dette slik at vi ikke hadde noe annet valg enn å ta dette et steg videre, selv om det satt langt inne, sier Lars Kristoffersen.

Skiforbundet tillater ikke personlig hjelmreklame

I en pressemelding kommer det frem at Skiforbundet på styremøte mandag vedtok ikke å tillate at enkeltutøvere får profilere egne sponsorer på hodeplagg/hjelm. De frykter det vil kunne vanne ut grunnlaget for finansiering av landslagene.

Generalsekretær i Norges Skiforbund, Stein Opsal, sier til TV 2 at de skiller mellom allerede inngåtte avtaler og nye. Aksel Lund Svindal og Petter Northug har begge spesialavtaler.

– Disse må vi respektere, men de går ut i 2018. Da må de i så fall vurderes på nytt. I dette tilfellet er allerede plassen på hjelmen solgt. Derfor kunne vi ikke leve med Henrik Kristoffersens avtale, sier Opsal.

Henrik Kristoffersen signerte landslagsavtale med Skiforbundet den 2. august. Da tok han forbehold om å fremme rettslig krav om frigivelse av hodeplagg/hjelm for profilering av Kristoffersens private sponsor.

Avtalene som ble inngått med Svindal og Northug har ført til at Norges Skiforbund har fattet et konkret vedtak på at de ikke vil tillate slike avtaler i fremtiden.

– Forstår du at Kristoffersen oppfatter dette som urettferdig?

– Det kan jeg forstå. Men Svindals avtale er gammel. På kort sikt kan det oppfattes som urettferdig, sier Opsal.

– Systemet er ikke rettferdig

Lars Kristoffersen sier de ikke føler Henrik er et produkt av Skiforbundets innsats.

– Både i hopp, langrenn og alpin består utviklingen av en utøver av den jobben som er gjort i klubber, gjennom familien og personer rundt klubben. Pluss utviklingen på skigymnas, som foreldre ofte finansierer. Henrik vant sin første europacup i en alder av 17 og tok olympisk medalje som 19-åring, og jeg vil ikke si at han er et produkt av Norges Skiforbund. De fikk et ferdig produkt, sier Kristoffersen, og legger til:

– Dessuten har andre utøvere i systemet egne avtaler, og derfor mener vi det ikke er et rettferdig system som er basert på tilfeldigheter. Vi mener at vi trenger et system som er rettferdig for alle, sier han.

Kristoffersen senior roser imidlertid mye av det alpinkomitéen har gjort.

– Alpinkomitéen signerte en avtale med Telenor som var en bra avtale, men skistyret satte ned foten for å «outsource» avtaler. For oss handler det ikke om økonomi, men Red Bull kan bidra med å optimalisere opplegget vårt med tanke på logistikk, fysioterapeuter og lignende, sier han.

Vil ikke starte privatlag

Han avviser at Henrik Kristoffersen sysler med tanken om å bryte med Skiforbundet og kjøre for et privatlag.

– Nei, det er ikke ønskelig. Gjennom landslaget har vi et veldig bra opplegg med tanke på barmarksbiten og treningsopplegget generelt. Det har aldri vært et ønske for oss å bryte med Skiforbundet, understreker han.

Aksel Lund Svindal er blant dem som fortsatt får kjøre med privat sponsor på hjelmen, til tross for de nye reglene.

– Med mindre reglene har en tilbakevirkende kraft så får han fortsette med det. Men vi ønsker oss et system som gir ro og forutsigbarhet med tanke på sponsorer. For Aksels del så måtte han jo kjempe tre-fire år før han fikk en avtale, og det samme måtte Petter Northug gjennom. For vår del handler det om at det må være et system der mulighetene er like for alle. Det er vel bare i Norge og Sverige der den regelen om sponsor på hjelmen gjelder forbundets egne sponsorer. De andre store alpinnasjonene har en ordning der utøveren selv får solgt sine egne sponsorer, sier han.

Håper det ikke påvirker ham sportslig

Generalsekretær Opsal understreker at de behandler søksmålet separat fra det sportslige.

– Henrik har signert en landslagsavtale. Han er hjertelig velkommen. Vi håper han blir med oss og får stor sportslig suksess, sier generalsekretæren.

– Kan det påvirke ham sportslig?

– Det ville vært synd i så fall. Vi håper han kan legge dette bak seg.

Opsal sier søksmålet er viktig med tanke på hvem som eier markedsrettighetene – forbund eller utøver.

– Det kan ikke være utøveren. Da forvitrer grunnlaget idretten er bygget på.

– Har ikke lagt press på forbundet

Petter Svendsen, sponsorsjef i Telenor, sier de ikke har lagt noe trykk på forbundet i saken.

– Overhodet ikke. Det har ikke vært noe tema å legg trykk på NSF den ene eller andre veien. Vi har vært i dialog med de i forhold til å finne løsninger men uansett vil vi være prisgitt det produktet som tilbys i markedet.

– Det er aldri hyggelig med slike konflikter for noen. Desto viktigere er det med klare regler å forholde seg til.

– Vil Aksel Lund Svindal kjøre med Telenor på hjelmen kommende sesong?

– Det har jeg ingen anelse om. Vi forholder oss til at vi har en avtale med skiforbundet som sier at Aksel kan få kjøre med egen sponsormerke på hjelmen.

– Forstår du Henrik Kristoffersen som stevner Skiforbundet?

– Jeg kan forstå Henrik at han gjør dette siden det er andre som har særavtaler, men jeg kan også forstå skiforbundet at de i fremtiden ikke ønsker slike avtaler. Her er det idretten som må sette premissene og så bør utøvere og sponsorer forholde seg til det.

Har vært tema lenge

I mars 2015 snakket TV 2 med Kjetil Jansrud om samme problematikk.

– Jeg tror det er viktig for alle og for miljøet i laget at det er like regler for alle, sa Jansrud da.

Lars Elton Myhre, som da var TV 2s alpinekspert, sa da at han mener forbundet har gjort det vanskelig for seg selv ved å tillate unntak.

– Norges Skiforbund har havnet i trøbbel og står presset opp i et hjørne. De må sette seg ned og finne et rettferdig system slik at Kjetil Jansrud, de andre på laget og kommende stjerner har forutsigbarhet med tanke på disse problemstillingene i fremtiden, sa Elton Myhre.