Vi har tryggest mat i EU – men likevel velger vi importmat

Stadig mer av maten importeres. Og den inneholder langt mer farlige stoffer enn norskproduserte varer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva har norsk salat og norsk sauekjøtt til felles? Og betyr det noe om eplene du spiser er fra Hardanger eller Spania?

– Tryggest i Europa!

Nå viser fersk statistikk at norsk mat er den tryggeste i Europa. I Norge bruker vi minst av både kjemiske plantevernmidler og antibiotika i dyreholdet.

Få av oss tenker over hvilken mat som er den tryggeste å velge når vi vandrer med handlevognen mellom overfylte butikkhyller.

Men til tross for dette så peker pilene i en annen retning. I dag produserer norsk landbruk kun 40 prosent av matvarene vi forbruker. Det er mindre enn noen gang i nyere tid.

Utviklingen viser at stadig mer importeres fra utlandet, gjerne fra land som bruker langt mer sprøytemidler og antibiotika enn vi gjør i Norge.

Noen skeptikere

Når TV 2 spør travle mennesker på handletur, sier mange at de tror norsk mat er ganske trygg. Andre er mer skeptiske, men ingen vet at den norske maten i dag er den tryggeste i Europa.

– En kombinasjon av stenge krav og flinke gårdsbrukere gjør at vi har høy mattrygghet i Norge. Det vil si at produkter som havner i butikken, er trygge på grunn av minimal bruk av kjemiske plantevernmidler og antibiotika, sier Berit Felde Nøttestad, KSL-revisor i Matmerk.

KSL er næringens felles kvalitetssystem for primærproduksjon og er anerkjent av Mattilsynet som en nasjonal bransjestandard. Alle produkter merket med «Nyt Norge», er omfattet av ordningen.

Spania er verstingen

Hun har besøkt over 3000 gårder og påser at gårdsbrukere, bønder, gartnere og andre som produserer mat og drikke, overholder strenge krav i form av hundretalls av lover og forskrifter.

Norge bruker aller minst antibiotika til dyrehold i Europa. Mye mindre enn bøndene i svært mange land. Verstingen er Spania. Og i Norge bruker vi også minst sprøytemiddel, eller som det mer korrekt heter, kjemiske plantevernmidler, sammenlignet med alle andre land i EU.

Men det betyr ikke at importvarer er utrygge.

Fornøyd Mattilsyn

– Vi finner minst av både antibiotikaresistens, vi finner minst av kjemikalierester og farlige bakterier. Ja jeg vil si på alle de statistikkene som er tilgjengelig så ligger Norge fremst på de statistikkene, fastslår Harald Gjein, administrerende direktør i Mattilsynet.

Han sier at mattryggheten generelt er god i Norge også når det gjelder importerte varer.

– Det tas en rekke prøver av både utenlandsk- og norskprodusert mat. Forbrukerne kan være rimelig trygge når de kjøper mat i butikken eller på restaurant, sier Gjein.

Vi handler husholdningsvarer for cirka halv milliard kroner hver dag. At vi i Norge produserer og selger den tryggeste maten i Europa imponerer og overrasker de fleste. Også Helsedirektoratet.

– Veldig gledelig

– Det er veldig gledelig å se at statistikkene viser dette. For å unngå sykdom er det viktig at maten vi spiser er trygg og inneholde minst mulig av stoffer som er farlig for kroppen, sier Linda Granlund, direktør for Divisjon folkehelse i Helsedirektoratet.

– Å se at at bøndene trives med det de holder på med, at de har et hjerte for matproduksjon, for å ha god dyrevelferd, for å ha god kvalitet, det synes jeg er veldig viktig og bra, avslutter KSL-revisor Felde Nøttestad, som roser de norske produsentene for å satse på kvalitet og trygg mat.