FARE FOR SVINDEL: Kunder som har handlet i en bestemt nettbutikk, bes om å sperre kortet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FARE FOR SVINDEL: Kunder som har handlet i en bestemt nettbutikk, bes om å sperre kortet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Foto: Solum, Stian Lysberg

45.000 nordmenn bes om å sperre kortet

Titusenvis av kunder som har handlet i en utenlandsk nettbutikk, risikerer å bli svindlet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kortinformasjon er kommet på avveie etter at de er brukt i nettbutikken. 45.000 norske kort er rammet, opplyser Nets til NRK.

– Det er snakk om svindel for millionbeløp, så det er en svært omfattende sak, sier kommunikasjonssjef i Nets, Stein-Arne Tjore, til statskanalen.

Nets tilbyr digitale betalingsløsninger og har gjort en stor analysejobb de siste dagene for å finne ut av omfanget av svindelen.

Kan ikke avsløre butikken

Tjore har ikke lov til å si hvilken nettbutikk det dreier seg om. Kundene det gjelder, vil få beskjed av sin bank om å sperre kortet og få utstedt et nytt kort for å unngå at uvedkommende misbruker kortinformasjonen.

Det er en internasjonal nettbutikk det dreier seg om, og i Danmark er så mange som 100.000 kunder rammet. Også Sverige og Finland er rammet.

– Nets har de siste ukene konstatert et stigende misbruk av dansk-utstedte betalingskort i både danske og utenlandske internettforretninger, og alt peker nå på at kilden til dette er en utenlandsk internettforretning, og at en større mengde kortopplysninger er havnet i gale hender, skriver danske Nets på sine nettsider.

Nets anbefaler at bankene sperrer 100.000 danske kort. Det er ikke slik at alle kortene er blitt misbrukt, men Nets frykter at det kan skje i nær framtid.

Rammer alle transaksjoner fra starten av 2015

Nets i Norge har identifisert 45.000 norske kort som har blitt brukt i den aktuelle butikken. Stein-Arne Tjore sier til TV 2 at de ikke vet hvor mange av disse kortene som allerede er sperret eller har gått ut på dato. Alle kort som er brukt i butikken siden begynnelsen av 2015, anbefales å bli sperret.

Nets har gitt informasjonen videre til bankene. Mange av bankene har allerede gitt beskjed til sine kunder om at kortene er sperret og blir erstattet.

– Vi har ingen direkte relasjon til denne butikken. Vi vet ikke hva som har skjedd, men der at det er en relasjon mellom kort som er brukt på dette stedet og senere er blitt misbrukt, sier Tjore.

I de tilfellene hvor kunder har opplevd misbruk, må de kontakte banken eller kortselskapet. Kortholder vil ikke holdes ansvarlig for tapet i tilfeller hvor det ikke er utvist uaktsomhet.

– Det vil neppe være tale om uaktsomhet i denne saken, sier Tjore.

Avdekker 1500 svindelforsøk hver dag

Nets anbefaler at 1000 kort i Sverige sperres, melder TV 2 Danmark. Hvor mange finske kort som er brukt i nettbutikken, er ikke klart onsdag ettermiddag.

Nets opplyser i en pressemelding onsdag ettermiddag at de analyserer en milliard transaksjoner hvert år fordelt på drøyt 18 millioner kort i seks land. Hver dag avdekker selskapet omtrent 1500 potensielle forsøk på kortsvindel.

Nets i Norge har tidligere gått ut og anbefalt at 10.000 norske kort sperres. Onsdag ber de om at ytterligere 35.000 kort blir kansellert.

– Med den siste sperreanbefalingen så mener vi at det dekker alle norske kort som omfattes av vår overvåking og kan være omfattet av denne kompromitteringen, sier Marius Markant, som er en av Nets’ spesialister innen kortsvindel.