LEDERSKIKKELSER: Omar Cheblal (f.v.) og Egzon Avdyli ble drept som fremmedkrigere for terrorgruppen IS. Adnan Shaluni er kastet ut av Norge, mens Ubaydullah Hussain er terrortiltalt. Foto: TV 2 / NTB Scanpix. 
LEDERSKIKKELSER: Omar Cheblal (f.v.) og Egzon Avdyli ble drept som fremmedkrigere for terrorgruppen IS. Adnan Shaluni er kastet ut av Norge, mens Ubaydullah Hussain er terrortiltalt. Foto: TV 2 / NTB Scanpix. 

Ekstremistene tynnes ut i rekkene:

Slik gikk det med lederne i Profetens Ummah

Mannen som tok over da Ubaydullah Hussain ble terrortatt, er nå kastet ut av Norge. To andre ledere ble drept etter å ha reist til Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag starter terrorrettssaken mot Arslan Maroof Ubaydullah Hussain (31) og en 19 år gammel etnisk norsk konvertitt.

Hussain ble for alvor kjent i den norske offentligheten høsten 2012, da han ledet en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden sammen med en rekke andre ekstreme islamister. Der uttrykket han blant annet støttet til den verdenskjente terroristen Osama bin Laden.

Hevder å ha brutt med miljøet

31-åringen har vært en fremtredende lederskikkelse i ekstremistgruppen Profetens Ummah i flere år, men hevder nå å ha trukket seg.

Under et fengslingsmøte i sommer påsto han å ha brutt all kontakt med miljøet mens han har sittet i varetekt. Han har også klippet det karakteristiske skjegget kort og hevder han ikke ønsker å være politisk aktiv i fremtiden.

– Jeg vil ha fokus på studier og forsøke å komme meg ut i arbeidslivet og få meg en familie, sa Hussain under et rettsmøte i oktober, der referatforbudet ble opphevet.

Hussain har helt siden pågripelsen nektet straffskyld for terrortiltalen. Likevel kom det mandag frem at PST mistenker ham for å ha forsøkt å rekruttere en drapsdømt mann til IS.

Omar Cheblal ble drept som fremmedkriger. Foto: TV 2
Omar Cheblal ble drept som fremmedkriger. Foto: TV 2

Flere av personene som nevnes i tiltalen mot Hussain har også vært tilknyttet Profetens Ummah. I tillegg har minst to tidligere lederskikkelser i Profetens Ummah blitt drept etter at de ble medlem av IS.

Utvist fra Norge – drept som fremmedkriger

Norsk-algeriske Omar Cheblal (49) var, som Hussain, også talsmann for Profetens Ummah. Cheblal er tidligere dømt for narkotikakriminalitet i Norge.

I 2013 ble han fengslet i Hellas for ulovlig grensepassering. Han ble forsøkt utlevert til Norge, men i 2014 ble han utvist fra Norge fordi han utgjorde en trussel mot rikets sikkerhet.

I slutten av 2015 kunne VG fortelle at 49-åringen hadde tatt seg til Syria og blitt med i IS. I januar 2016 ble det kjent at Cheblal hadde blitt drept.

Reiste fra Bærum til Syria

Egzon Avdyli ble drept i Syria i 2014. Foto: TV 2
Egzon Avdyli ble drept i Syria i 2014. Foto: TV 2

I april 2014 døde en annen fremtredende leder i Profetens Ummah i Syria. Egzon Avdyli (24), som opprinnelig kommer fra Kosovo, var blant annet med på en omfattende pressekonferanse i 2012 sammen med Omar Cheblal. Da hevdet han at ekstremistgruppen var misforstått, og at PST og mediene svartmalte bildet av dem.

24-åringen bodde i Bærum før han reiste til Syria, og to av brødrene hans er terrordømt i Norge. Valon Avdyli (30) ble dømt for å ha vært i Syria og deltatt i IS, mens Visar Avdyli (26) ble dømt for å ha støttet terrororganisasjonen fra Norge.

Egzon ble beskrevet som en av de ledende islamistene i Norge, og var godt kjent av PST før han reiste til Syria.

Kastet ut i all hemmelighet

Adnan Shaluni er nå utvist fra Norge Foto: Ola Haram / TV 2
Adnan Shaluni er nå utvist fra Norge Foto: Ola Haram / TV 2

Onsdag kunne TV 2 fortelle at mannen som tok over som talsmann for Profetens Ummah, Adnan Shaluni (28), i all hemmelighet er kastet ut av Norge. Shaluni er svensk statsborger, men innvandret til Norge i 2009.

Shaluni forsøkte å lang tid å skjule sin egentlige identitet for offentligheten, og brukte kallenavnet «Abu Arijon» i kontakt med pressen. TV 2 kunne i september avsløre hans egentlige identitet. Han er født i Kosovo, og har i lang tid vært i søkelyset til PST.

Han motsetter seg ifølge hans advokat, John Christian Elden, utvisningen fra Norge.

Ga 19-åring dekknavn

Ubaydullah Hussain er blant annet tiltalt for å ha rekruttert 19-åringen og 24 år gamle Thom Alexander Karlsen fra Halden til terrorgruppen Islamsk stat.

Karlsen reiste til Syria og ble medlem av terrororganisasjonen i september 2014, og ble drept i Syria våren 2015. 19-åringen ble pågrepet på Landvetter flyplass ved Gøteborg sommeren 2015. Påtalemyndigheten mener da at han var på vei til Syria.

I tiltalen kommer det frem at Hussain blant annet bistod 19-åringen med innkjøp av billetter, visum, telefonabonnement og klær før avreise. I tillegg ga han 19-åringen kallenavnet «Abu Khatir al-Norweji», et navn som ble formidlet videre til personer tilknyttet terrorgruppen slik at 19-åringens reise inn til Syria fra Tyrkia skulle sikres.

«Ga råd til fremmedkrigere»

Ifølge tiltalen hjalp Hussain også med rådgivning, innkjøp av utstyr og videreformidling av kontaktinfo til ISIL-personell.

Av personer som Ubaydullah Hussain skal ha hjulpet nevnes konkret følgende i tiltalen: Ishaq Ahmed, Abdul Hakim Sanchez Hammer, Adam Magomadov, Shamal Hagigi og Carlos Alberto da Coasta Garcia.

Både Ahmed og Magomedov er terrordømt til henhodsvis åtte og syv og et halvt års fengsel for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS.

I tillegg skal han ved flere anledninger ha sendt penger til Ishaq Ahmed og norsk-tjetsjeneren Abu Aluevitsj Edelbijev (23). Sistnevnte reiste fra Fredrikstad til Syria i 2013, og ble drept under et bombeangrep i slutten av 2014.

Hussain skal ha brukt forskjellige mellomledd for å sørge for at nordmennene fikk pengene inne i Syria. Blant annet sendte Hussain ifølge tiltalen 10.000 kroner til Edelbijevs kone, Diana Ramazanova, i Tyrkia. Hun sprengte seg selv i luften i begynnelsen av 2015, under en terroraksjon i Istanbul.

Til slutt er også 31-åringen også tiltalt for å ha truet et vitne i straffesaken mot ham og 19-åringen, og for å ha vært i besittelse av et elektrosjokkvåpen.