Full fyr i peisen – disse brikkene bør du styre unna

TV 2 hjelper deg har testet opptenningsmidler. Det er spesielt en kategori du bør styre unna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å bruke avispapir for å få fyr i peisen, har blitt gammeldags. Mange sverger til opptenningsmidler som tennbriketter og tennposer, men det er et hav av produkter å velge mellom.

Sammen med TV 2 hjelper deg har Villmarksliv testet 27 av dem, og det er en klar taper.

Brikettene dårligst

– Det dårligste vi har testet er tennbrikettene. De er vanskelige å få fyr på og brenner med dårlig intensitet, sier redaktør i Villmarksliv, Knut Breivik.

Selv om tennbriketter er blant det mest brukte opptenningsmiddelet, får alle i testen terningkast 3.

Av 27 ulike produkter er det kanskje den mest brukte typen som gjør det dårligst. Ingen av tennbrikettene får bedre enn terningkast tre. FOTO: STEIN STIE
Av 27 ulike produkter er det kanskje den mest brukte typen som gjør det dårligst. Ingen av tennbrikettene får bedre enn terningkast tre. FOTO: STEIN STIE Foto: FOTO: STEIN STIE

– Den eneste fordelen er at de hver for seg er billige, men du trenger mange for å få fyr på bålet eller peisen, så de ender med å bli ganske dyre, sier Breivik.

Best i test

Av de 27 produktene i testen tilhører de fleste en av fire kategorier: Tennblokker, tennposer, tennbrikettene og treull. Av disse er det tennposer og tennblokker som gjør det best. Aller best er Max Fire Tennposer.

– Maxfire er helt fremragende. Det er lett å tenne på, de brenner med høy intensitet, og de brenner lenge. Og ikke minst er de renslig å forholde seg til, sier Breivik.

TESTVINNER: Max Fire sine tennposer er det eneste produktet som får terningkast seks i TV 2 hjelper deg sin test. FOTO: STEIN STIE
TESTVINNER: Max Fire sine tennposer er det eneste produktet som får terningkast seks i TV 2 hjelper deg sin test. FOTO: STEIN STIE Foto: FOTO: STEIN STIE

En pakke koster 80 kroner, noe som blir 80 øre per pose. Om det blir for dyrt anbefales tennblokkene fra Firelight, som er testens budsjettvinner.

Slik er testen gjennomført

- Alle produktene er testet utifra kriteriene brukervennlighet, antennelighet, brennstyrke og brenntid, som alle veier like mye.

- Det er sett på størrelse og vekt, om det er klissete, lukter eller soter.

- For å vurdere hvor enkelt produktene er å antenne, samt brenntid, er det brukt stoppeklokke.

- Alle produktene er testet to eller flere ganger for å finne en gjennomsnittstid.

- Brennstyrken er sjekket ved å måle høyden på flammen, som indikerer hvor kraftig flammen er

– Firelight opptenningsblokk er bra. Den tenner lett. Brenner med god intensitet og den brenner lenge, sier Breivik.

I tillegg koster den kun 30 øre per enhet.

Det er imidlertid ikke alle tennblokkene som gjør det like bra. Både Samba firelighters og Unik tennbriketter får terningkast tre.

Dyr treull

Blant treullen får alle merkene terningkast fire eller fem, men generelt er produktene såpass dyre, at det heller lønner seg å kjøpe tennblokker eller tennposer.

Unik treull som er den billigste treullen koster 40 kroner for en pakke med 32 stk. Noe som blir 1,25,- per enhet. Det er på nivå med de dyreste tennposene.

Swissflame sin treull er testens dyreste produkt og koster nesten fem kroner per rull.