SPISER SØPPEL: Øivind Brevik ved Romerike Avfallsforeldring viser Solveig Barstad mat som er fult spiselig. Foto: TV 2
SPISER SØPPEL: Øivind Brevik ved Romerike Avfallsforeldring viser Solveig Barstad mat som er fult spiselig. Foto: TV 2

Her spiser TV 2-Solveig søppel fra dynga

Ifølge Matkontrollen-programleder Solveig Barstad er det ikke noe problem å lage seg et smakfullt ostesmørbrød bare ved å plukke ingredienser fra grønne avfallsposer på søppeldynga.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvparten av maten som havner på søppeldynga kunne vært spist.

– Det er helt på trynet. Det er uetisk rett og slett, sier administrerende direktør Øivind Brevik ved Romerike Avfallsforedling, som daglig tar imot tonnevis med fullt spiselig mat ved Skedsmo gjenvinningsstasjon.

I TV 2-programmet «Matkontrollen» besøker Barstad anlegget, og sammen med Brevik, skjærer hun opp flere av de grønne avfallsposene på jakt etter mat som kan spises.

Etter litt lukting og vurdering finner de begge en god håndfull spiselig mat.

– Det er jo ingenting å si på dette. Det smaker jo helt fint, sier Barstad, etter å ha smakt på blant annet brød, ost og skinke.

Serverer «gammel» mat

Årlig kaster vi nordmenn 350.000 tonn mat som kunne vært spist, ifølge tall fra matsvinn.no.

– Tenk om vi nordmenn hadde klart å spise en femtedel av maten vi hadde kastet. Det hadde utgjort enorme mengder, og hadde betydd svært mye for klimapåvirkningen matproduksjonen står for, sier Brevik.

To tredjedeler av matsvinnet er det vi forbrukerne som er ansvarlig for, men Forbrukerrådet har tidligere kritisert matprodusentene og dagligvarebutikkene for å lage for store pakninger, som gjør at mye frukt og grønt havner i søpla.

Også God Morgen Norge-kokk, Wenche Andersen, mener vi kaster unødvendig mye mat.

– Daglig står jeg og lager mat her i studio, og da ser jeg at ting er gått ut på dato. Da er det bare å åpne og lukte og kjenne og se.

Slik kan du redusere matsvinnet:

  1. Planlegg innkjøpene – skriv handleliste
  2. Oppbevar og frys riktig
  3. Sjekk skapene ofte, så vet du hva du har av mat
  4. Bruk sansene!
  5. Lag restemat

– Så du serverer mat som er gått ut på dato?

– Ja visst, og vi er friske og raske alle mann!

– Bruk sansene

Andersen mener at egg, brød, meieriprodukter, frukt og grønnsaker er produkter som ofte ikke trenger å havne i søppelbøtta.

– De viktigste rådene for å unngå å kaste mat er å bruke sansene, sjekke kjøleskapet og alltid skrive handleliste. Dessuten bør man være flinkere til å fryse mat man ikke skal spise med en gang, sier hun.